Se billederne: Gigantiske vindmøllevinger indtager de danske veje

Verdens længste vindmøllevinger transporteres i disse dage på tværs af Fyn og Jylland - og hvis du har planer om at overhale dem på motorvejen, skal du væbne dig med tålmodighed.

(© SSP Technology)

Bilerne på de fynske og jyske motorveje må frem til torsdag aften give plads til en helt ualmindelig voldsom medtrafikant - og planlægger du at overhale, må du forberede dig på, at det nok kommer til at tage lidt tid.

(© SSP Technology)

I går aftes begyndte nemlig transporten af tre vindmøllevinger fra virksomheden SSP Technology på Sydfyn, og det er en transport, der er et ganske omfattende projekt, både for producenten og for de øvrige trafikanter.

(© SSP Technology)

Hver vinge er nemlig 83,5 meter lang - og det er, ifølge virksomheden selv, de største vindmøllevinger, der nogensinde er produceret. Til sammenligning er Rundetårn i København blot 34,8 højt, så tilsammen er der tale om transport af hvad der svarer til syv rundetårne via det danske vejnet på tre dage.

Skotsk testmølle

Vingerne skal monteres på en testvindmølle, der skal stå ud for den skotske kyst - en mølle, der bliver 110 meter høj, og som kan producere, hvad der svarer til et gennemsnitligt dansk parcelhus årlige elektricitetsforbrug - på blot en halv time.

(© SSP Technology)

Møllen får en kapacitet på syv megawatt, og er bestilt af Samsung Heavy Industries - en mindre kendt del af den sydkoreanske elektronikgigant, trods det forhold, at Samsung Heavy Industries i særklasse lever op til sit navn.

Virksomheden er nemlig en af verdens største producenter af kæmpeskibe og kraner, og flere af verdens største skibe er produceret i selskabets 640 meter lange dok i Sydkorea.

(© SSP Technology)

Pilotprojektet i Skotland er dog blot en tidlig forløber for Samsung Heavy Industries første havmøllepark som selskabet begynder at bygge i 2015. Når parken står færdig, skal de i alt 12 gigant-møller producere op mod 84 megawatt til sydkoreanerne. Ingen af dem bliver dog danskproducerede - produktionen af møllerne står Samsung nemlig selv for.

30 ton stykket

Her har SSP Technologys rolle været at designe og skabe de forme, som koreanerne skal bruge, og derudover lære Samsungs folk, hvordan man masseproducerer dem.

Transporten af de tre gigantiske vinger begyndte allerede i går aftes, hvor den første vinge blev sendt afsted. Den næste bliver sendt til Esbjerg i aften, den sidste i morgen aften fra kl. 18. Selv om hver af vingerne vejer 30 ton, har de en blot en diameter på 4,2 meter, hvorfor SSP Technology har valgt at transportere dem via vejnettet på ombyggede lastbiler.

(© SSP Technology)

For lidt over en måned siden blev også en anden dansk vindenergi-milepæl nået, da DONG Energy satte den sidste af de 111 vindmøller i havmølleparken ved Anholt i drift. Havmølleparkens imponerende omfang til trods, rummer den dog ikke mastodonter som dem, der nu bliver transporteret fra Fyn til Skotland.

De 111 vindmøller ved Anholt skal producere op mod 400 MW, svarende til cirka fire procent af den samlede grønne energi i Danmark

Rod-enden på en af vingerne. Den er 4,2 meter i diameter. (© SSP Technology)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk