Se hvilke mademballager der er bedst at genanvende

Ind imellem giver det ingen miljøgevinst at sortere husholdningsaffaldet. Se hvad der bedst svarer sig.

Ifølge Thomas Højlund Christensen, institutdirektør på Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU Miljø, er det godt at genanvende aluminiumsaffald, hvis det ikke er beskidt. (© DR)

Hver dag kasserer vi masser af mademballage fra fisk, kød, mælk og så videre.

Vi slæber meget af det ud til affaldspanden. Og det kan være en god ide.

I hvert fald når det gælder visse emballagetyper, siger Thomas Højlund Christensen, institutdirektør på Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU Miljø til DRs madmagasin Bitz og Frisk.

50 procent skal genanvendes i 2022

I dag genanvender vi i Danmark 22 procent af husholdningsaffaldet. I 2022 skal vi være nået op på 50 procent ifølge regeringens plan Danmark uden affald.

Det betyder, at vi skal forbrænde mindre affald i de store forbrændingsanlæg, som i dag leverer meget strøm og fjernvarme.

I stedet skal fx biogasanlæg sørge for dele af forsyningen.

Det er ikke altid smart at genanvende

De fleste kommuner er allerede kommet langt med sortering af affald ude ved husstandene, fx papir, pap, glas og metal.

Men når man holder miljøgevinsten ved sortering og genanvendelse op mod de effektive forbrændingsanlæg, så er det ikke altid smart, siger Thomas Højlund Christensen:

- Selvfølgelig skal vi sortere affald, hvor det giver mening, fx papir og pap og glas. Men beskidt fødevare-emballage er svær at genanvende til noget fornuftigt.

- Og som vores forbrændingsanlæg fungerer med at producere ganske meget energi, både strøm og fjernvarme, så er der ikke noget galt i at smide det i forbrændingsanlægget, siger Thomas Højlund Christensen.