Se seks sublime danske bæredygtige ideer

Blandt tænketanken Sustainias 100 bæredygtige virksomheder, finder man i år seks danske.

Produktion af modetøj er meget belastende for miljøet, samtidig med at vi forbruger enorme mængder. Hos Vigga.us gør man op med disse to problemer ved at lade kunderne lease børnetøj af høj kvalitet. (Foto: Daniel Stjerne © © Photographer Daniel Stjerne)

Når Mandag Morgens grønne tænketank Sustainia senere i dag i Paris præsenterer deres bud på verdens hundrede bedste bæredygtige løsninger og produkter fra hele verden, er der i alt seks danske bud i blandt dem. Vi bad tænketankens kommunikationsansvarlige Marie Louise Gørvild og klimaanalytiker Esben Alslund-Lanthén om at kommentere de danske bidrag.

Vigga.us

www.danielstjerne.com (Foto: Daniel Stjerne © © Photographer Daniel Stjerne)

Ideen kort Leasing af økologisk børnetøj af høj kvalitet, på en fast abonnementsordning. For en forholdsvis lav pris, får abonnenterne småbørnstøj af meget høj kvalitet, der hele tiden er tilpasset barnets størrelse og returneres til virksomheden, når det bliver for småt.Hvorfor er den bæredygtig? Ideen adresserer to problemer i modeindustrien: Dels at produktionen er meget belastende for miljøet og at vi forbruger enorme mængder. Når man leaser, forbruger man mindre, og jo bedre kvalitet tøjet er, desto bedre er forretningen, da tøjet kan genbruges flere gange. Her er det bæredygtige valg både billigere og nemmere, end det traditionelle.Lignende initiativer Der kendes umiddelbart ikke til lignende koncepter for børnetøj, men det hollandske firma Dutch aWEARness har skabt en leasing-model for arbejdstøj.

Iso Paint Nordic

Ideen kort Med en særlig overfladebehandling til hustage, kan temperaturen indendøre nedsættes med fem grader. Det kan i mange dele af verden nedsætte udgifterne til aircondition markant. Samtidig omdanner overfladebehandlingen en række skadelige kvælst0foxider (NOx) til harmløse salte og sikrer dermed et bedre indeklima i de behandlede bygninger.Hvorfor er den bæredygtig? Ideen adresserer et enormt problem i byggemassen, hvor aircondition i særligt varme områder er en kæmpe energisluger. Den ganske lavteknologiske løsning er derfor ganske smart.Lignende initiativer

I New York opfordrer community initiativet Cool Roofs til at man maler sit tag hvidt, for at nedsætte lagringen af varme indendøre.

HOFOR fjernkøling

Ideen kort ​I Københavns fjernvarmestruktur, har man integreret et fjernkølingssystem, hvor en varmepumpe omdanner overskudsvarme til køling. Systemet afkøler blandt andet datacentre, forskellige indkøbscentre og Hovedbanegården. Om vinteren, hvor overskudsvarmen gør nytte i radiatorerne, erstattes fjernkølingen med køling fra vandet fra Københavns havn.

Hvorfor er den bæredygtig? Danmark har en enorm veludbygget fjernvarmestruktur, der ikke gør særlig stor gavn i de varmeste måneder. Ved hjælp af en eksisterende infrastruktur, kan overskudsvarmen udnyttes hele året.Lignende initiativer ​I Carlsberg Byen i København, arbejder man også med et fjernkølingsanlæg, der skal reducere miljøbelastningen betragteligt. I Toronto benytter man sig af fjernkøling fra en dyb sø, der holder en lav temperatur året rundt.

NoFlood Barriers

Ideen kort ​Ved at erstatte traditionelle sandsække til opdæmning af oversvømmelser, med fleksible plastikrør, kan man dæmme op med det selv samme vand, som truer med at oversvømme et område. Rørene kan bruges over relativt lange distancer og er nemme og hurtige at sætte op. Rørene er et alternativt bud på at løse den ubetinget mest omfattende og kostbare naturkatastrofe af alle - i 2012 kostede verdens samlede oversvømmelser tilsammen det svimlende beløb på 80.000.000.000.000 dollars

Hvorfor er den bæredygtig? Klimaforandringerne er i gang og vi bliver nødt til at indstille os på mere og mere ekstreme vejrfænomener. I stedet for at skulle genopbygge efter hver eneste katastrofe, er det billigere og langt mere bæredygtigt at beskytte den eksisterende byggemasse.

Lignende initiativer ​I Nigerias største by Lagos har man bygget Makoko Floating School - en skole på en kæmpemæssig overdækket tømmerflåde, der aldrig påvirkes af de oversvømmelser som området ellers slås med.

Gråsten Fjernvarme

Graasten fjernvarme

Ideen kort Hos fjernvarmeværket i det allersydvestlige Jylland, er det lykkedes at få 1500 boliger varmet op via fuldstændig klimaneutral fjernvarme. Det gøres ved at kombinere solfangere med afbrænding af lokal biomasse, alt efter om solen skinner eller ej.Hvorfor er den bæredygtig? 47 procent af verdens energiforbrug skyldes opvarmning og kan løsninger som Gråsten Fjernvarmes udbredes i større skala, kan det for alvor mærkes i CO2 trykket.Lignende initiativer ​Der kendes ikke til andre klimaneutrale fjernvarmesystemer.

Tradeshift

Ideen kort ​En digital markedsplads, der letter arbejdet for virksomheder med bæredygtige ambitioner, så de lettere er i stand til at finde og handle med hinanden. Sælgerne og leverandører af bæredygtige råvarer kan benytte sig gratis af systemet, mens køberne betaler for at få adgang.Hvorfor er den bæredygtig? At finde og indkøbe de rette råvarer, sikre den mest klimavenlige distribution og lignende, er meget svært, når det drejer sig om at sikre gennemsigtighed hos sine underleverandører. Derfor kan man som virksomhed via Tradeshift blive langt bedre til at skabe mere bæredygtige løsninger.Lignende initiativer Databasen er helt unik.

De hundrede bæredygtige løsninger er udvalgt blandt flere end 1.500 nominerede projekter, virksomheder og teknologier implementeret i 151 lande fordelt på seks kontinenter.Se dem alle her.