Smart luftrensning skal stoppe madspild for tre milliarder

Tonsvis af frugt, grønt og blomster går tabt hvert år på grund af dårlig luft, der får modningsprocessen til at accelerere.

Luften skal styres helt præcis, så frugt og grønt ikke overmodner lige med ét, og blomster visner. (Foto: Thomas Vilhelm © Thomas Vilhelm og Dansk Supermarked)

Et fragtbil fuld af blomster, frugt og grønt er på vej fra lageret og ud til butikkerne. På en palle i lastbilen ligger en klase med bananer, der er ved at være lidt for modne. Bananerne starter en reaktion, der accelererer modningsprocessen for de andre varer i bilen. Specielt blomsterne er særligt udsatte, og inden bilen når frem, er de ødelagt. Den uheldige situation opstår sommetider.

Problemet er, at frugt, grønt og blomster udskiller signalmolekylet ethylen under modningsprocessen. Og hvis indholdet af ethylen i luften bliver for højt i containeren, fragtlastbilen eller i butikken, modner det hele.

Man anslår, at der hvert år i Danmark går varer for tre milliarder kroner tabt under produktion, fragt, lagring og salg på grund af dårlig luftstyring. Nu skal et nyt treårigt forskningsprojekt - FRESH - udvikle et intelligent luftrensningssystem, der skal hindre mad- og blomsterspild.

Videreudvikler på de nyeste teknologier

Teknologisk Institut er gået sammen med Aalborg Universitet, et par teknologivirksomheder og tre producenter og forhandlere af frugt, grønt og blomster samt et fragtfirma om projektet, som den statslige Innovationsfonden støtter med 10,7 millioner kroner.

- Vi skal udvikle teknologien, så den bliver væsentligt mere effektiv end dét, der findes på markedet. Ligesom teknologien skal være så billig, at den reelt vil være interessant at investere i, siger projektleder Jacob Ask Hansen fra Teknologisk Institut.

System skal måle og nedbringe indholdet af ethylen

I projektet vil man både holde øje med, hvor højt indholdet af ethylen er under produktion, transport, oplagring og salg af frugt, grønt og blomster og fjerne den skadelige ethylen fra luften.

Man vil anvende de nyeste teknologier inden for luftsensorer, overfladebelægninger (fotokatalytiske overflader belagt med titandioxid) og UV-diodelys. Når UV-lyset rammer overfladerne, nedbrydes organiske molekyler som ethylenen - primært til CO2 og vand - og metoden kan dermed være med til at rense luften.

Når man kobler de teknologier med nyudviklede computermodeller, kan man styre luftens indhold af ethylen helt præcis.

Nutidens luftrensningssystemer er ineffektive

- I dag bruger man ozon i containere til at styre luftens indhold af ethylen og undgå forrådnelse. Men ulempen er, at gassen er sundhedsskadelig for mennesker og dyr, så man skal sikre sig, at ozonen er helt væk, før man åbner containeren, forklarer Jacob Ask Hansen.

I kølecontainere og lastbilstransporter bruger man - udover særlig indpakning - udluftning.

- Men luften, man skifter, skal enten køles ned eller varmes op afhængigt af udendørstemperaturen. Det vil sige, at der er et kæmpe energispild, hvis du bare skifter luften ud. Og man tager heller ikke højde for, hvor højt indholdet af modningsstoffet ethylen er, siger han.

Blomster er især sarte

Mange har oplevet at komme hjem med en buket blomster eller en potteplante, der allerede nikker med hovedet dagen efter. Og netop inden for blomster, kan der være meget at hente i projektet.

- Blomster er særligt følsomme over for ethylen. Blomster kan gå til på få timer fra lageret til butikken, hvis de bliver trillet ind i lastbilen, hvor frugt og grønt er i gang med modningsprocessen. Det er en risiko, som man altid har, siger Jacob Ask Hansen.

- Danmark og Holland er de største blomsterproducenter i Europa, men en af begrænsninger for eksporten er, at blomsterne ikke holder så godt, så man har svært ved at sælge dem til fjerne lande. Hvis vi kan lave en løsning, der holder luften fri for ethylen, øger det markedsmulighederne, siger han.

Teknologien kan skabe job

Partnerne forventer ligesom Innovationsfonden, at der vil være danske job i udsigt, hvis man kan udvikle et billigt og effektivt luftrensningssystem og ikke kun hos producenterne af udstyret, virksomhederne Blue Ocean Robotics og Develco Products, der også vil kunne sælge til udenlandske kunder.

- Teknologien vil indirekte kunne skabe nye job hos gartnerier, supermarkeder og andre, der sælger frugt, grønt og blomster, hvis deres spild på grund af overmodnede varer begrænses. Mindre ressourcespild giver mulighed for større råderum i virksomhedernes økonomi, siger Jacob Ask Hansen.

Projektet med intelligent luftrensning går i gang 1. marts 2016. Man koncentrerer sig om transport af frugt, grønt og blomster rundt i Danmark med hjælp fra Aarstiderne, Dansk Supermarked, Gartneriet PKM, og vognmandsvirksomheden Alex Andersen Ølund.

Facebook
Twitter