Smeltet polaris kan udløse 'miljøbombe'

Store mængder metangas kan blive sluppet fri, når isen på polerne smelter, afslører forskere.

- Det er en gigantisk tidsindstillet bombe, der endnu ikke er blevet anerkendt på verdensscenen, siger en af forfatterne bag den nye rapport. (© Colourbox)

Isen på polerne er langsomt ved at smelte. Og mens verden for længst har forstået, at det kan medføre højere vandstande i havet, skjuler isen på endnu en hemmelighed, der kan udløse en større miljøbombe.

Når isen smelter udløser det samtidig store mængder af metangas, som ikke bare kan påvirke luften i nærområdet, men også skabe langt mere vidtrækkende effekter på miljøet på verdensplan, skriver BBC.

En bombe under miljøet og økonomien

Sådan lyder advarslen fra en række forskere fra anerkendte universiteter, som forudser at miljøpåvirkningerne fra den indkapslede metangas kan betyde, at verden vil opleve flere store oversvømmelser, højere temperaturer på verdensplan og ødelagte afgrøder.

I alt vil de mange ekstra tons metangas, som lige nu er fanget i polernes is, udløse miljøudgifter for op til 60.000 milliarder dollars.

- Det er en gigantisk tidsindstillet bombe, der endnu ikke er blevet anerkendt på verdensscenen, siger en af forfatterne bag den nye rapport, professor Gail Whiteman fra Erasmus Universitetet i Holland, til bbc.com.

Kan have katastrofale følger

Han får støtte af professor Peter Wadhams fra Cambridge Universitet, som mener, at den øgede mængde metangas kan have 'potentielt katastrofale følger på det globale klima'.

Ifølge ham er processen allerede i gang.

- Vi ser øgede mængder af metangas i atmosfæren. Når vi ser på satellitbilleder fra de seneste tre år er det tydeligt, at den største stigning af metangas stammer fra området over Arktis, siger professor Wadhams.