Solovn kan sikre afrikanere mad

Ny 'ovn' kan lagre solens energi, så man kan lave mad trods mangel på strøm og brændsel.

På billedet ser du solovnen, der står ved Mekelle University i Etiopien. Øverst til højre kan du se temperaturmåleren. Og lige neden under er varmebeholderen og kogepladen med låg. (Foto: © Asfafaw Haileselassie Tesfay, gemini.no- NTNU)

I 2000 voksede der skov på 35 procent af jorden i det afrikanske land Etiopien. I dag udgør skoven bare tre procent. Samtidig mangler befolkningen elektricitet.

Det gør det svært at lave den traditionelle mad fx brødet injira, som befolkningen typisk spiser tre gange i døgnet.

En forsker på Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim, NTNU, har nu opfundet en solovn, så afrikanerne kan lave mad uden brug af træ, kul, olie og gas, skriver NTNU's onlinemagasin Gemini.no.

Forskning målrettet Etiopien

Etiopieren Asfafaw Tesfay kom til Norge i 2008 for at forske i, hvordan man kan bruge solenergi i Etiopien.

Siden 2011 har han været i gang med sin solovn, og nu er han næsten færdig med sit ph.d.-projekt med solovnen.

Solovnen kan lagre solens energi, så ovnen kan holde bagetemperaturen på 220 grader i et helt døgn og kogetemperaturen ved 100 grader i to døgn. Det betyder, at man kan lave mad døgnet rundt.

Høj temperatur og varmen kan gemmes

Studerende fra Entreprenørhøjskolen ved NTNU forsøger at få sat solovnen i produktion.

- Denne ovn har flere fordele sammenlignet med andre solovne på markedet. Den største forskel er dog, at Tesfay kan opnå en høj temperatur og gemme varmen til senere brug, siger studerende Even Sønnik Haug Larsen til Gemino.no.

Alle solovne/solkomfurer kan bruges til at koge mad på, men ifølge den norske forskning kan kun Tesfays solovn blive så varm, at man kan bage injira-brødet ved de nødvendige 200 til 250 grader.

Masser af sol

Der er lavet to prototyper af Tesfays solovn, og de fungerer godt. Den ene står på NTNU og den anden i Etiopien.

Nordmændene og Asfafaw Tesfay håber, at ovnene vil kunne blive produceret lokalt i Tesfays hjemby, Mekele.

- Der er mangel på træ og strøm, men sol er der masser af, siger Even Sønnik Haug Larsen.

Her kan du se et injira-brød bagt på solovnen. Mange mennesker i Etiopien spiser brødet tre gange i døgnet. (Foto: © Asfafaw Haileselassie Tesfay, Gemini.no- NTNU)