Sort rekord: Drivhusgasser er eksploderet i 2016

Koncentrationen af CO2 i Jordens atmosfære steg sidste år 50 procent mere end gennemsnittet de sidste 10 år.

CO2-indholdet i atmosfæren har ikke været højere i tre til fem millioner år, viser en ny opgørelse. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Verdens Meteorologiske Organisations (WMO) årlige optælling af CO2-indholdet i vores atmosfære er denne gang særligt uhyggelig læsning.

Sidste år steg indholdet af drivhusgassen nemlig meget voldsommere end i foregående år.

Stigningen, som ligger 50 procent over gennemsnittet for de foregående 10 år, skyldes ifølge forskerne, en blanding af menneskelig aktivitet og en kraftig El Niño i 2016.

- Uden meget hurtige nedskæringer i udledningen af drivhusgasser, er vi på vej mod farlige temperaturstigninger i slutningen af dette århundrede, som ligger langt over Parisaftalens målsætninger, siger WMOs generalsekretær Petteri Taalas i en pressemeddelelse.

- Fremtidige generationer arver en langt mere ugæstfri planet.

Ikke set lige i 3-5 millioner år

CO2 niveauet i atmosfæren er ikke steget så hurtigt i 800.000 år - og koncentrationen er ikke set så høj i de seneste tre-fem millioner år.

I 2015 var andelen af kuldioxid i atmosfæren på 400 parts per million (ppm) i gennemsnit. I 2016 nåede den andel op på 403,3 ppm.

Sidst vi havde så høj en koncentration af CO2 i atmosfæren var den globale gennemsnitstemperatur to-tre grader højere - og havniveauet 10-20 meter højere end nu.

Kræver handling nu

I en anden rapport, der udgives af FN's miljøagentur UNEP i morgen, er konklusionen også, at vi stadig udleder alt for meget CO2.

- Tallene lyver ikke. Vi udleder stadig alt for meget og den udvikling er nødt til at blive vendt, siger Erik Solheim, der leder FN Miljø.

- Vi har mange af de løsninger der kan imødekomme de her udfordringer. Det vi mangler nu er politisk vilje på globalt plan, og en fornyet følelse af, at det haster der her.

Den årlige "World Meteorological Organization's Greenhouse Gas Bulletin" er baseret på observationer fra WMO's Global Atmosphere Watch Programme.

Hør hvordan de stigende temperaturer kommer til at generere klimaflygtninge i de kommende årtier i nyeste udgave af P1's klimaprogram Sidste mand slukker lyset her.

Facebook
Twitter