Sporhunden Novo er specialist i at opsnuse ulve

Hyrdehunden Novo er en af syv hunde i verden, der er specialtrænede i at opspore rovdyr som ulve. Han har bl.a. været med til at snuse sig ind på ulvene i Vestjylland.

I den nordvestsjællandske stationsby Mørkøv bor den to-årige belgiske hyrdehund Novo med sin ejer Johnny Bastian.

Her lever Novo, der er af racen Malinois, det meste af tiden et almindeligt hundeliv med hjemmets øvrige fem hunde.

Men på ét punkt adskiller Novos hundeliv sig markant fra andre familiehundes.

Han arbejder nemlig som professionel ulvesporhund og har været med i jagten på det ulvepar, som forskere formoder har slået sig ned i Vestjylland.

Eller det vil sige: Han er en certificeret rovdyrsbesigtigelseshund, men oversat til almindeligt dansk betyder det, at Novo er specialtrænet i at opspore de nordiske rovdyr bjørn, los, jærv og ulv - hvor sidstnævnte på det seneste er begyndt at føle sig hjemme i Danmark.

- Novo er en rendyrket specialist. Han reagerer kun på spor fra vilde rovdyr og ikke på eksempelvis hjorte, som schweisshunde gør, fortæller Novos ejer, sporhunde-instruktør Johnny Bastian.

Novo markerer, at en ulv har tisset her. På den modsatte side af stien er en indhegning med får, der flere gange af blevet angrebet af hvad, der formodes at være en ulve. (Foto: © Lars Ostenfeld, DR / Lars Ostenfeld)

Fandt spor fra formodet ulvepar

I forbindelse med de sidste måneders søgen efter et ulvepar i Vestjylland har Novo og hans trænede næse flere gange været med for at snuse sig frem til ulvenes spor.

Efter det formodede ulvepar ved adskillige lejligheder er gået i fotofælder, fandt frivillige midt i februar frem til spor fra to forskellige ulve, som fulgte hinanden.

Novo kunne bekræfte, at der var tale om ulvespor, men desværre var sporene ikke friske og efter at have fulgt dem nogle hundrede meter gennem først sand og siden lyng, tabte hunden færden.

Første hvalp døde

Der findes kun syv rovdyrsbesigtigelseshunde i verden. Novo er den eneste danske. De øvrige bor i Sverige og Norge.

Det er også i Sverige, at Novo har hentet sin “uddannelse”.

Efter nogle år som schweisshundefører tog Johnny Bastian til Sverige for at blive dygtigere til at træne sin schweisshund, labradoren Simba.

- Her gik det op for mig, at man kan endnu mere med træningen af sine hunde, fortæller Johnny Bastian, der snart fik tildelt en hvalp fra Sveriges Vildtskadecenter, som han kunne træne til at blive rovdyrsbesigtigelseshund.

Desværre døde den første hvalp Lupo (latin for "ulv") efter en ulykke, men hurtigt kom en ny til, der fik navnet Novo (latin for "ny") Lupo. I daglig tale bare Novo.

Resterne af en kronhjort blev fundet den dag, Novo og Johnny Bastian sammen med frivillige var ude for at søge efter ulve i det vestjyske. Hvorvidt hjorten er nedlagt af ulve, kan vi kun gisne om. (Foto: © Lars Ostenfeld, DR / Lars Ostenfeld)

Lige så godt som DNA

I Sverige spiller rovdyrsbesigtigelseshunde en afgørende rolle i forvaltningen af ulve.

De bliver blandt andet brugt til kortlægge nye bestande af ulve og spore dyr, der er kommet for tæt på bebyggelsesområder.

De spiller også en afgørende rolle i forsikringssager, hvor en husdyrejer har mistet dyr i et formodet ulveangreb.

- Hvis en af hundene har markeret, at der er tale om en ulv i forbindelse med et angreb, er det lige så stærkt et bevis som DNA, fortæller rovdyrforsker Jens Frank fra vildtskadecenteret under Sveriges Landbrugsuniversitet.

Det har taget Johnny Bastian omkring halvandet år at træne Novo til hans nuværende status som rovdyrsbesigtigelseshund på niveau 2.

Det betyder, at Novo med 95 procent sikkerhed markerer, hvis der har været en ulv - eller et af de øvrige rovdyr - i et område inden for de seneste to døgn.

Novo med hundefører Johnny Bastian. (Foto: © Lars Ostenfeld, DR / Lars Ostenfeld)

Kan også bruges i Danmark

Herhjemme spiller Novo indtil videre ingen officiel rolle i arbejdet med at forvalte de ulve, som første gang satte poterne på dansk jord i 2012.

Men Johnny Bastian har tidligere været i dialog med Naturstyrelsen om at bruge Novo i arbejdet omkring de danske ulve.

- Hvis ulvene får rodfæste i Danmark, vil Novo, eller en anden rovdyrsbesigtigelseshund, kunne bruges til flere ting, understreger Johnny Bastian.

Hunden vil bl.a. kunne bruges til at verificere, om det er en ulv, der har angrebet husdyr, til at søge efter ulve i nye områder, til at spore ulve, der kommer for tæt på befolkede områder og til at finde ulve, der er kommet til skade.

Hvor mange ulve, der i dag findes i Danmark, tør forskere knap gisne om, siden det sidste år kom frem, at Aarhus Universitet kraftigt havde overvurderet antallet.

At ulven er her, hersker der dog ingen tvivl om, efter Miljøstyrelsen i dag kunne bekræfte, at der var fundet DNA fra et ulv i forbindelse med et angreb på får i Vestjylland.