Tag med ud i en stald: Her lever fremtidens 'grønne' månegrise

Ny højteknologisk svinefarm i Hedensted satser på miljø, dyreetik og eksport.

Der er meget halm i Meatfield Farm Hedensted. Grisene spiser det, sover i det og roder rundt i det. (Foto: Thomas Lykke Olesen- DR © DR Trekanten)

I et års tid har dansk landbrug talt om Projekt Månegrisen, lanceret af den daværende fødevareminister Mette Gjerskov.

Det handler om at producere sunde og glade grise i et lukket staldmiljø, der påvirker det omkringliggende miljø minimalt. Og så skal månegrisen skabe danske arbejdspladser.

Sådan en stald finder du nu i Hedensted lige ud til motorvej E45.

Grønt teknologilaboratorium

I november åbnede Meatfield Farm Hedensted som et grønt teknologilaboratorium for griseproduktion.

DR Trekanten har besøgt stalden, og allerede på gårdspladsen var det tydeligt for reporteren, at der ikke var tale om en helt almindelig farm.

Han kunne først lugte grisene, da han trådte ind i selve stalden, iført en hvid 'rumdragt'.

Ingen gylle og lugt

Et biofiler renser luften for ammoniak, så der ikke lugter ret meget og slet ikke uden for stalden. Og der er ingen gylle, fordi man skiller urin og afføring og halm fra hinanden.

Og grisene får mad gennem en foderrobot, der ligner en karrusel.

Hver gris har sit personlige mærke i øret, og det scanner robotten og doserer den fodermængde, der passer til lige den gris.

Halm som beskæftigelse og foder

Her fra begyndelsen er der kun 100 grise i stalden, så der er god plads, og grisene har meget halm. Det er ikke noget, som man normalt ser i en svinestald.

- Vi bruger halmen som beskæftigelse til grisene, og så er halm godt for tarmsystemet på grisene, siger Jesper Kristoffer Larsen, daglig leder og opfinder af Meatfield Farm Hedensted.

- Lige nu kan vi også se, at grisene er i fuld gang med at arbejde med halmen, og at de spiser meget af den, siger han.

Grisene virker mindre stressede

Det er endnu for tidligt at sige, om medicinforbruget er lavere end i andre stalde.

Men stressniveauet ser ud til at være mindre. Det tyder de første undersøgelser på, som Meatfield Farm Hedensted har lavet sammen med Lantbrukssuniversitet i Uppsala i Sverige.

- Vi kan stort set ikke kan måle stress, efter at grisene har været igennem foderrobotten. Og det er vi meget tilfredse med, siger Jesper Kristoffer Larsen.

Meatfield Farm Hedensted vil gerne sælge den nye staldteknologi til danske svindeproducenter.

Men Jesper Kristoffer Larsen mener, at det er mest oplagt at kigge på eksportmarkedet og især USA, Kina, Brasilien og Tyskland.

Du kan læse mere om dansk svineproduktion på dr.dk/svineriget

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk