Tesla-projekt giver solenergi til hel ø

Alle 600 beboere på øen T'au i Amerikansk Samoa får nu strøm via solceller og batterier.

Solfangerne her kan - sammen med nogle store batterier - sørge for hele øens strømforbrug. (© Solar City)

For mindre end en uge siden godkendte Teslas aktionærer bil- og batteriproducentens køb af solpanel-firmaet SolarCity.

Om det viser sig at være en god investering må tiden vise, men i hvert fald giver Solar City indtil videre klart underskud.

Men sådanne bagateller generer tilsyneladende ikke Elon Musk.

Tesla- og SpaceX-stifteren - som sjovt nok var involveret i SolarCitys fødsel i 2006 - har store planer med solpanelerne. Blandt andet er hans ambition at sælge solcelle-tage, der er billigere at installere, end et nyt tag uden solceller.

Solenergi til en hel Ø

Men hvad er et enkelt hus, sammenlignet med en hel ø?

I hvert fald blærer SolarCity og Tesla sig i en ny video med at de allerede har taget springet op i en helt anden vægtklasse.

På under et år har man erstattet dieselbaseret generatorenergi på øen T’au i Amerikansk Samoa med solceller fra SolarCity og Teslas store Powerpack-batterier.

Projektet er finansieret af det amerikanske indenrigsministerium og det amerikanske miljøministerium i fællesskab med American Samoa Economic Development Authority.

Øens 600 beboere har fået installeret et såkaldt microgrid bestående af et solcelle-anlæg, der kan producere 1,4 megawatt strøm og Tesla-batterier, der kan gemme op til 6 megawatt-timer strøm.

Anlægget kan levere næsten 100 procent af strømforbruget via solenergi til den lille ø, der ligger over 6.000 kilometer ud for USAs vestkyst. Med den hidtidige diesel-løsning brugte man cirka 415.000 liter diesel om året.

Kan give strøm 3 dage uden solskin

Selvom solen stort set altid skinner på øen, kan anlægget give strøm til øens beboere i 3 døgn, skulle strålerne have svært ved at trænge gennem skyerne et par dage.

Omvendt har anlægget kun brug for 7 timers solskin for at lade batterierne fuldt op igen.

Ifølge SolarCitys pressemeddelelse, er fordelen ikke kun, at man kan erstatte diesel-energien med vedvarende energi.

Øens beboere har tidligere måtte spare på strømmen om natten, ligesom strømafbrydelser har været en del af hverdagen med diesel og generatorer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk