Tesla-projekt giver solenergi til hel ø

Alle 600 beboere på øen T'au i Amerikansk Samoa får nu strøm via solceller og batterier.

Solfangerne her kan - sammen med nogle store batterier - sørge for hele øens strømforbrug. (© Solar City)

For mindre end en uge siden godkendte Teslas aktionærer bil- og batteriproducentens køb af solpanel-firmaet SolarCity.

Om det viser sig at være en god investering må tiden vise, men i hvert fald giver Solar City indtil videre klart underskud.

Men sådanne bagateller generer tilsyneladende ikke Elon Musk.

Tesla- og SpaceX-stifteren - som sjovt nok var involveret i SolarCitys fødsel i 2006 - har store planer med solpanelerne. Blandt andet er hans ambition at sælge solcelle-tage, der er billigere at installere, end et nyt tag uden solceller.

Solenergi til en hel Ø

Men hvad er et enkelt hus, sammenlignet med en hel ø?

I hvert fald blærer SolarCity og Tesla sig i en ny video med at de allerede har taget springet op i en helt anden vægtklasse.

På under et år har man erstattet dieselbaseret generatorenergi på øen T’au i Amerikansk Samoa med solceller fra SolarCity og Teslas store Powerpack-batterier.

Projektet er finansieret af det amerikanske indenrigsministerium og det amerikanske miljøministerium i fællesskab med American Samoa Economic Development Authority.

Øens 600 beboere har fået installeret et såkaldt microgrid bestående af et solcelle-anlæg, der kan producere 1,4 megawatt strøm og Tesla-batterier, der kan gemme op til 6 megawatt-timer strøm.

Anlægget kan levere næsten 100 procent af strømforbruget via solenergi til den lille ø, der ligger over 6.000 kilometer ud for USAs vestkyst. Med den hidtidige diesel-løsning brugte man cirka 415.000 liter diesel om året.

Kan give strøm 3 dage uden solskin

Selvom solen stort set altid skinner på øen, kan anlægget give strøm til øens beboere i 3 døgn, skulle strålerne have svært ved at trænge gennem skyerne et par dage.

Omvendt har anlægget kun brug for 7 timers solskin for at lade batterierne fuldt op igen.

Ifølge SolarCitys pressemeddelelse, er fordelen ikke kun, at man kan erstatte diesel-energien med vedvarende energi.

Øens beboere har tidligere måtte spare på strømmen om natten, ligesom strømafbrydelser har været en del af hverdagen med diesel og generatorer.

FacebookTwitter