Trump vil skrotte NASAs klimaforskning

For at skrue ned for "politiseret forskning" vil USAs kommende præsident fjerne finansieringen til rumagenturets Earth Science-afdeling.

Slut med at holde øje med klimaet NASA, lyder det fra Donald Trumps lejr. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

I hele sin valgkamp udbasunerede USAs kommende præsident Donald Trump, at klimaforandringerne ikke var noget at bekymre sig over, og at de var et "hoax" opfundet af kineserne.

Sidenhen har han modereret udtalelserne en smule. Men åbenbart ikke mere end at han stadig ikke mener, emnet er voldsomt vigtigt.

I hvert fald vil han eliminere al klimabaseret forskning i NASA regi, skriver The Guardian.

Som et led i en nedkæmpelse af såkaldt "politiseret forskning", skal finaniseringen af rumagenturets Earth science-afdeling skæres fuldstændig væk, siger Bob Walker, der er Trumps rådgiver i forhold til NASA, ifølge avisen.

Vil udforske det ydre rum i stedet

I stedet skal pengene bruges på at udforske det ydre rum, lyder det. Et løfte som Trump gav i løbet af sin valgkampagne, der blandt andet indebærer at hele solsystemet skal udforskes af astronauter inden århundredet er omme.

- Vi ser NASA i en udforskende rolle, i forskning i det ydre rum. Jord-fokuseret forskning hører bedre hjemme hos andre organisationer, siger Bob Walker til avisen.

- Mit gæt er, at det bliver svært at stoppe alle igangværende NASA-programmer, men fremtidige programmer skal helt sikker placeres hos andre agenturer, siger han.

Bob Walker mener, at klimaforskning er nødvendig, men at feltet er voldsomt politiseret. Og den politisering har angiveligt undermineret det arbejde, forskerne har udført.

Han påstår også, at halvdelen af Jordens klimatologer deler opfattelsen af, at der er tvivl om menneskehedens rolle i klimaforandringerne.

Og det på trods af, at der er en overvældende mængde beviser for, at afbrændingen af fossile brændstoffer, samt fældningen af skovene, har medført den globale opvarmning.

NASA fastslår faktisk selv, at 97 procent af forskerne er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Forhøjet budget rulles tilbage?

NASA Earth Science har i dag et budget på omkring to milliarder dollars om året og styrer en lang række satellitter og andet udstyr, der undersøger og holder øje med klimaet på Jorden - blandt andet de voldsomme orkaner, som rammer USA om efteråret.

Deres forskning er af afgørende karakter for vores forståelse af klimaet, og flere af de eksperter, som The Guardian har talt med, frygter, at en nedlukning af afdelingen vil sende klimaforskningen tilbage til "den mørke middelalder" - tiden før rumbaseret overvågning af klimaet.

Afdelingen havde ellers fået forhøjet sin del af NASA's budget for 2017.

NASA er en ret selvstyrende organisation, så nu bliver det interessant at følge, hvor meget Trump kan komme igennem med.

Opdatering: Artiklen er opdateret med en uddybning af Donald Trumps holdninger.