Tsunami sendte japanske havdyr på lang rejse til USA

Efter tsunamien i Japan i 2011 er flere hundrede arter af japanske havdyr landet på amerikanske strande. Plastik og drivgods var tømmerflåder på den lange tur over Stillehavet.

Der blev skabt enorme mængder drivgods efter tsunamien i 2011. Og mindst en million havdyr som for eksempel orme, muslinger og krebsedyr har brugt det som en slags tømmerflåder, og er flydt med havstrømmene til USA, hvor de ukendte arter nu er gået i land. (Foto: MC3 Alexander Tidd)

Det er nogle små dyr, der har været på en meget lang rejse.

Da tsunamien ramte Japan i 2011, blev der skabt enorme mængder drivgods, der siden har bevæget sig rundt på havene og især Stillehavet.

Nu viser det sig, at de mange store og små stykker drivgods også har været tømmerflåder for flere hundreder arter af dyr, der har været på en mere end 7.000 kilometer lang rejse.

En million dyr

Marinbiologer har de seneste år fundet næsten 300 arter på Hawaii og den amerikanske vestkyst, der stammer fra kystområderne i Japan. To-tredjedele af arterne er ikke tidligere blevet observeret i USA.

Forskerne anslår, at der er mindst en million dyr, som har taget turen over Stillehavet. Og selvom trafikken er ved at stilne af, så fortsætter de faktisk med at komme.

Det er for eksempel skaldyr, orme, krebsdyr og mosdyr, som er blevet fundet på de amerikanske kyster. Det er dyr, som normalt lever i mere stille kystområder i Japan, og det har derfor undret forskerne, at de kunne overleve det langt mere rå miljø på åbent hav.

-Jeg troede slet ikke, at mange af de her arter kunne overleve på havet i så lang tid, siger Greg Ruiz fra Smithsonian Environmental Research Center i en udtalelse om den nye forskningsartikel. Ruiz er en af medforfatterne til artiklen, der netop er blevet offentliggjort i Science.

Med sneglefart over Stillehavet

En af grundene til, at de små dyr har været i stand til at rejse så langt, skyldes den langsomme fart, som turen er tilbagelagt med.

Kommercielle skibe som for eksempel containerskibe sejler for hurtigt. Ofte mere end 20 sømil i timen.

Dyrene har derimod taget turen fra Japan på bøjer, kasser, beholdere og andet drivgods, der højst har bevæget sig med 1-2 sømil i timen.

Tømmerflåder af plastik

Men det er også takket være plastik, at dyrene overhovedet er kommet så langt og har overlevet den lange rejse.

-På mange måder har det ikke tidligere været muligt. I dag kan plastik sammen med tsunami og storme skabe nogle begivenheder, hvor her kan lade sig gøre i stor skala, siger siger Greg Ruiz.

-Der er en voksende mængde af plastik og mikroplastik i havene, som har store konsekvenser for biologien og økologien, siger Ruiz.

Ifølge nogle skøn skyller der hvert år cirka 8-10 millioner ton plastikaffald ud i verdenshavene. Det tal kan være tidoblet i 2025.

Mere drivgods i havene

Samtidig kommer der flere samt kraftigere storme og tyfoner, der vil give mere affald og drivgods i verdenshavene.

Alene tsunamien i Japan, der kom efter et kraftigt jordskælv, som målte 9,0 på Richterskalaen, skabte ifølge den japanske regering fem millioner ton drivgods fra de tre værst ramte områder, der var Fukushima, Iwate og Miyagi.

Nogle af de første levende organismer fra tsunamien blev fundet på drivgods på Hawaii i 2012. Og selvom der i dag bliver fundet færre af dem, så fortsætter de med at komme her seks år senere. Marinbiologerne mener også, at der sagtens kan være langt flere arter, og at det mest sandsynlige er, at man ikke har opdaget dem alle.

Historisk eksperiment

Der er endnu ingen tegn på, at de invasive arter har slået sig permanent ned i de amerikanske kystområder. Men det kan stadig nå at ske, for man kender endnu ikke konsekvenserne af de nye beboere.

-Det her har vist sig at være en af de største uforudsete eksperimenter indenfor marinbiologi, måske endda i historien overhovedet, siger en anden af artiklens medforfattere, John Chapman fra Oregon State University.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk