Ung dansk virksomhed hyldes med 'Teknologiens Oscar'

Den danske cleantech virksomhed Aquaporin hyldes ved Det Europæiske Patentkontors årlige prisfest.

Peter Holme Jensen fra virksomheden Aquaporin er vinder af European Inventor Award i kategorien for små og mellemstore virksomheder. (© European Inventor Award)

Tidligere i dag kunne direktør Peter Holme Jensen sammen med Claus Hélix-Nielsen og Danielle Keller og resten af medarbejderstaben i virksomheden Aquaporin gå på scenen og modtage en European Inventor Award. En pris som Det Europæiske Patentkontor årligt uddeler til personerne bag årets mest innovative opfindelser.

Virksomheden, som blev portrætteret her på sitet i weekenden, har specialiseret sig i en billig og enkel vandrensningsteknologi, der tager udgangspunkt i naturens egne principper.

Med en membran, der er forsynet med de såkaldte aquaporiner - proteiner, som udelukkende lader vandmolekyler strømme gennem sig - har virksomheden opfundet en metode til at rense vand, uden brug af de store mængder energi, som andre metoder er kendetegnet ved.

Forbavsende lidt innovation i vandbranchen

Peter Holme Jensen glæder sig over prisen.

- Den betyder at vi får en global blåstempling for at bringe vores opfindelse ud i verden, fortæller han på en telefon til dr.dk/viden.

Aquaporin har fra tidligt i virksomhedens liv arbejdet strategisk for at få sine patenter på plads, for derefter at invitere eksterne partnere med til at videreudvikle produktet.

- Opfindelsen er ikke kun en mulighed for vores lille firma, men for store firmaer, der vil implementere den, siger Peter Holme Jensen, der understreger at de er afhænge af, at indgå strategiske partnerskaber.

Om grunden til at det var den lille danske virksomhed, der løb med prisen siger Peter Holme Jensen at vand er et strategisk fokus for regeringer og store virksomheder og alle ved hvor knap en ressource det er.

Det er forbavsende så lidt innovation der sker i vandbranchen, siger Peter Holme. - Vores felt skriger efter innovation og vores opfindelse gør noget unikt.

Det Europæiske Patentkontor: Stor økologisk og økonomisk betydning

- Peter Holme Jensens opfindelse - med de betydelige energibesparelser i produktionen af ultrarent vand - vil få stor økologisk og økonomisk betydning. Teknologien kan bruges i afsaltningsanlæg og dermed indgå som et vigtigt element i bekæmpelsen af den globale mangel på rent drikkevand," siger præsidenten for Det Europæiske Patentkontor Benoît Battistelli.

European Inventor Award uddeler årligt tre priser og Aquaporin vandt i kategorien for små og mellemstore virksomheder foran den spanske mobilantenne producent Fractus og den svenske virksomhed Hövding der har skabt en cykelhjelm, inspireret af bilers airbags.

Flere danske virksomheder skal ud på den europæiske scene

Det er tredje gang på fire år, at en dansk virksomhed vinder en European Inventor Award og med til at overrække prisen i Berlin var Patent- og Varemærkestyrelsens direktør Jesper Kongstad.

- Stort tillykke til Aquaporin med den flotte pris. Det er imponerende flot, at danske virksomheder tre gange på fire år er blevet hædret med en af de fornemmeste patentpriser i verden, siger han i en pressemeddelse.

- De mange priser og nomineringer gør, at Danmark nu er et af de lande, europæiske investorer holder særligt øje med. Derfor er det mit håb, at endnu flere danske virksomheder tør tage springet ud på den europæiske scene. Med patentreformen, som danskerne stemte ja til i maj, bliver springet endnu lettere, og mange danske virksomheder har et langt større potentiale, end de selv aner, siger Jesper Kongstad.

Danske virksomheder er i alt nomineret til prisen 5 gange.

Facebook
Twitter