Unik saltvands-skov dør af tørst

Klimaforandringer er skyld i, at en kæmpe mangrove-skov i Australien er udslettet.

  • Før og efter billeder af mangrove-skoven i Australien. Foto: Norman Duke
  • Før og efter billeder af mangrove-skoven i Australien. Foto: Norman Duke
  • Den døde skov strækker sig over en 1000 kilometer lang kyststrækning. Foto: Norman Duke
1 / 3

I løbet af kun én måned i starten af 2016 døde en 74.000 hektar stor skov på Australiens kyst. Det svarer til område, der er mere end ni gange større end Danmarks største skov, Rold Skov.

Skoven bestod af såkaldte mangrove-træer, som lever i saltvand. Den lå ved Carpentariabugten på Australiens nordkyst.

Forskere fra James Cook Universitetet i Australien har undersøgt skovdøden.

Blandt dem er Norman Duke, der er ekspert i mangrove-træer. Hans undersøgelse offentliggøres næste tirsdag, men til den australske avis The Canberra Times siger han allerede i dag, at han godt ved, hvorfor skoven forsvandt.

Den døde simpelthen af tørst, efter den havde været udsat for usædvanligt varmt vejr, tørke samt en El Niño, der fik det lokale hav-niveau til at falde med tyve centimeter.

Det ramte område ligger så øde placeret, at de australske forskere først blev klar over situationen flere måneder efter, at træerne var døde.

Selvom der ikke bor så mange mennesker nær den døde saltvands-skov, vil hændelsen alligevel få betydning for både mennesker og natur.

Bl.a. kan det være alvorligt for fiskeri i området. Det skyldes, at skovens saltvandsbund var hjem for mange fiskearter, der ikke kan leve uden det unikke miljø, træerne skabte.

Derudover beskyttede træerne kysten mod havet og bølgerne, så forskerne forventer en større erosion fra havet de kommende år.

Facebook
Twitter