Verdens største smog-støvsuger renser luften i Beijing

På 41 dage har en hollandsk opfindelse gjort luften 55 procent renere, rapporterer Kinas miljøministerium.

Sådan ser smogstøvsugeren Smog Free Tower fra hollandske Studio Roosegaard ud. Den kan rense 30.000 m3 luft i timen. (Foto: STUDIO ROOSEGAARDE © Studio Roosegaarde)

VIDENSKABSBILLEDET

Luftforureningen i Kinas hovedstad Beijing er så massiv, at den udgør et sundhedsproblem for borgerne. Og billeder af byen indhyllet i tyk smog fyldt med skadelige partikler går ofte verden rundt.

Nu har en hollandsk opfindelse, smogstøvsugeren Smog Free Tower, opstillet i 41 dage i en park filtreret 30.000 m3 luft i timen for ultrafine, skadelige partikler. Ifølge målinger fra Kinas miljøministerium har stuvsøgeren gjort luften 55 procent renere.

Det skriver det hollandske designfirma Studio Roosegaarde i en pressemeddelelse.

Støvsugeren benytter en patenteret ozon-fri ion-teknologi og en lille mængde grøn elektricitet til at rense luften med.

Samtidig anvender designfirmaet det filtrerede sorte partikelstøv i en smykkekollektion, hvor støvet er kapslet ind i 300 ringe. Når man køber et partikelstøv-smykke, donerer man 1000 m3 ren luft.

Smog Free-projektet er tænkt som en lokal løsning for ren luft i parker, og det skal inspirere borgere, regeringer og NGO’ere til at deltage i løsningen af problemet med luftforurening.

Daan Roosegaarde fandt på ideen, fordi han under et besøg i Beijing i 2013 sammen med sin familie holdt børnene indenfor, fordi smogforureningen var så massiv.

Projektet er støttet af Kinas regering, og smogstøvsugeren skal nu videre til en ny kinesisk by.

Facebook
Twitter