Verdensnaturfonden: Katastrofal tilbagegang for livet i havene

Halvdelen af de undersøgte marine-arter i en ny rapport er forsvundet siden 1970. Den voldsomme tilbagegang skyldes konstant overfiskeri og klimaforandringer.

Dyrene i vores have er stærkt pressede. Mange bestande er halveret siden 1970. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Verdensnaturfonden. (Foto: Søren Bjørn-Hansen DR © WWF)

Verdensnaturfondens nye rapport om havenes tilstand, Living Blue Planet Report, er uhyggelig læsning.

Rapporten konkluderer, at hvirveldyr i havene, såsom fisk, fugle og hvaler, er gået 49 procent tilbage siden 1970.

- Vi er ved at ødelægge vores blå planet lige nu. Fiskearter fanges så hurtigt, at de ikke kan nå at reproducere sig selv og havbundene smadres af kommercielt fiskeri. Vi ved samtidig, at det er en udvikling, der stadig kan nå at blive vendt, så vi opfordrer alle aktører til handling, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Fiskebestande er halverede

Beviserne for havenes tilstand kommer fra overvågningen af 5.829 bestande af 1234 forskellige arter af fisk, pattedyr, fugle og krybdyr.

Forskere fra Zoological Society of London har analyseret de indsamlede oplysninger, som maler et skræmmende billede.

- Det her er en katastrofe. Vi ødelægger vitale fødekilder og vores oceaners økosystemer, siger Louise Heaps, der er medforfatter på rapporten og chefrådgiver på havområdet for WWF i Storbritannien til The Guardian.

Dataene tyder på, at flere fiskearter er blevet halveret, mens det står værst til med havenes toprovdyr, som fx store tunfisk.

Sammenlagt har scombridae-familien, som tun og makrel tilhører, haft en tilbagegang på 74 procent siden 1970.

Blåfinnet tun har tidligere været i søgelyset, fordi den sushi-essentielle fisk næsten er udryddet. Men ifølge den nye rapport står det altså også skidt til med arter, som normalt kun optræder i dåser, såsom gulfinnet tun og almindelig makrel.

Rapporten vurderer også, at omkring en tredjedel af verdens fiskebestande er overfiskede og at hver fjerde haj- og rokkeart er udrydningstruede.

Generalsekretæren for WWF Verdensnaturfonden i Danmark, Gitte Seeberg efterspørger global ansvarlighed. Hun mener dog stadig, vi kan gøre noget:

- To konkrete muligheder inde for nærmeste fremtid er FN’s nye bæredygtighedsmål, som verdens ledere formentligt godkender i denne måned, og en ambitiøs klimaaftale til COP21 i december. Ved en fælles indsats til klodens fordel kan vi stadig nå at dæmme op for de problemer, vi selv har skabt. Mange af de arter, der er i nedgang, kan sagtens komme sig igen, hvis vi handler nu”, siger hun.

Skyldes menneskelig påvirkning

Det er ifølge WWF menneskelig påvirkning, der er hovedårsagen til havenes elendige tilstand. Overfiskeri, global opvarmning, øget skibstrafik og ødelagte koralreve og havbunde er nogle af de faktorer, der skaber de dårlige forhold.

Opdagelserne går hånd i hånd med stigende bekymringer for levestederne i oceanerne.

Mangroveskovene reduceres voldsomt, 3-5 gange så hurtigt som almindelig skov, mens en tredjedel af alle søgræsser er forsvundet. Begge steder er vigtige yngleområder livet i havene.

Koralrevene er væk i 2050

Værst af alt er dog ødelæggelsen af Jordens koralrev. De er ekstremt vigtige for havenes økosystemer, og er sandsynligvis forsvundet fra Jorden i 2050.

De store mængder CO2 i atmosfæren opsuges nemlig af havene, som derfor bliver mere sure. Det får blandt andet koralrevene til at gå i opløsning og dø.

Louise Heaps, fra WWF Storbritannien er meget bekymret for havenes surhedsgrad.

- Jeg er rædselsslagen for forsuringen (af havene red.). Situationen ser meget dyster ud. Vi blev fortalt i 1980'erne at løsningen på forurening er fortynding. Men det kræver, at havene har en uendelig kapacitet til at opsuge vores forurening. Det er ikke sandt, og vi har nået mæthedpunktet nu, siger hun til The Guardian.