Vi sviner mere end Kina - på grund af vores forbrug

Forskning vender op og ned på vores normale syn på CO2-udledningen, når man indregner vores privatforbrug.

Jo rigere et land er, jo mere forbruger indbyggerne, og jo større er den gennemsnitlige miljøpåvirkning per indbygger, fastslår forskere fra NTNU i Norge. (Foto: © estherpoon - Fotolia, estherpoon - Fotolia - Scanpix)

Vi snakker ofte om, at Kina er verdens fabrik, og landet sviner vildt, fordi industrien udleder flest klimagasser til Jordens atmosfære.

Men hvis vi lægger ansvaret for konsekvenserne over på forbrugeren i stedet for producenten, ser billedet anderledes ud.

- Kinas forbrug og økologiske fodaftryk per person er lille. De (Kina, red.) producerer en række produkter, men de eksporterer dem, siger Diana Ivanova fra det norske universitet NTNU’s Program for industriel økologi i en nyhed på NTNU’s hjemmeside.

Vi lægger ofte skylden over på andre

Forskerne har i regi af EU-projektet GLAMURS, kigget på miljøpåvirkningen fra et forbrugerperspektiv i 43 forskellige lande, 5 andre regioner i verden og 200 produktionssektorer.

Projektet skal finde veje til at tilskynde EU-borgerne til at få en miljøvenlig hverdag.

– Vi kan godt lide at lægge skylden på andre, regeringen eller erhvervslivet, men mellem 60 og 80 procent af miljøpåvirkningerne på planeten kommer fra husholdningernes forbrug. Hvis vi ændrer forbrugsvaner, vil det få en drastisk effekt på vores økologiske fodaftryk, siger Diana Ivanova.

USA er værst – Kina 3. bedst

Analysen bygger på udregninger via EU-databasen EXIOBASE og viser, at cirka 80 procent af miljøpåvirkningen kommer via produktion af produkter, som vi køber. Der går fx i gennemsnit 15.415 liter vand til produktion af et kilo oksekød, fordi køer er dårlige til at ’omdanne’ korn til kød.

Tendensen er klar: Jo rigere et land er, jo mere forbruger indbyggerne, og jo større er den gennemsnitlige miljøpåvirkning per indbygger.

USA er værst, når det gælder klimagasser med 18,6 ton CO2-ækvivalenter (en enhed, som angiver den vægtede sum af forskellige drivhusgasser) per indbygger. Danmark ligger på en 9.-10. plads sammen med Belgien med 12,2 tons, mens Kina med sit fodaftryk på 1,8 ton havner på en 3.-4. plads sammen med Brasilien over de mindst miljøbelastende lande.