VIDEO Brian Ladoon i Churchill snakker med isbjørnene

DR3 og dr.dk stiller skarpt på den klimatruede isbjørn, mens politikerne snakker på FN’s klimatopmøde COP22.

Den lille canadiske by Churchill er kendt som isbjørnens hovedstad. Byen med 800 indbyggere ligger i Hudsonbugten.

Hvert år kommer flere hundrede bjørne gennem byen fra slutningen af oktober til midt i november. Isbjørnene venter på, at havet fryser til is, så de kan komme ud og jage deres vigtigste mad, sæler.

Det betyder også, at indbyggerne er vant til isbjørne, og at dyret er blevet en levevej for nogle af dem. Turismen er sat i system i byen, hvor mange andre erhverv ellers er lukket.

Badass forstår ord og lyden af et våben

Canadieren Brian Ladoon er både indbygger og guide i Churchill. Han har gennem 40 år levet med isbjørne på 1. række.

Han fortæller til DR3’s Lars Ostenfeld, at han kan tale med isbjørnene; især han-isbjørnen kaldet Badass, der er kommet gennem byen i flere år.

- Bjørnen kom første gang til Churchill som en ung bjørn for over 10 år siden. Og han kommer igen hvert år, siger Brian Ladoon.

- Jeg har lært noget af isbjørnens sprog, og han forstår flere forskellige af mine kommandoer. Det er ikke kun ord, men også lyden af, at jeg afsikrer mit gevær, siger han.

Kig med på dr.dk, når vi sender live fra tundraen og Churchill mandag til fredag fra klokken 15:00. Og se video, læs artikler og gå på opdagelse i grafikker om isbjørne på DR Viden.

Facebook
Twitter