VIDEO DR3 guider: Undgå luftforurening som cyklist

Tag simpel maske på og læg cykelruten om, så er du bedre kørende.

De to tvillinger, David og Bjarni, er i Videnskabsmagasinet klar til at køre rundt med højteknologisk udstyr, der måler partikelforureningen.

Det er sundt at cykle, men hvis man cykler på veje med tung trafik, er luftforureningen med ultrafine partikler fra dieselmotorer ofte meget høj.

Ifølge Københavns Kommune dør 540 borgere i Hovedstadsregionen hvert år på grund af luftforurening fra de små nanopartikler.

Videnskabsmagasinet på DR3 har lavet to forskellige tests, der viser, hvordan man kan undgå den værste luftforurening som cyklist – med en simpel maske over munden og ved at vælge en anden vej, hvor der kører mindre trafik.

Nanopartikler rundt i kroppen

Problemet med nanopartikler er, at de er så små, at de kommer helt ud i de mindske forgreninger i menneskets lunger og cirkulerer rundt i hele kroppen gennem blodet. På den måde kan de nå alle kroppens organer.

Det kan give alvorlige luftvejslidelser som astma, bronkitis og rygerlunger (KOL) hos ikke-rygere. Nanopartiklerne kan også give hjertekar-sygdomme, blodpropper og hjerneblødninger, og man mener også, at der er en direkte relation til diabetes.

Det forklarer Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd. Han er ekspert i luftforurening med særlig fokus på skadelige partikler.

Mindre forurening med maske og stille vej

I Videnskabsmagasinet på DR3 får reporter David hjælp af sin tvillingebror Bjarni til to tests.

Det viser sig, at selv om masken er lavet til at opfange større partikler, har den en positiv effekt.

Man ser en effekt af masken på en næsten Fakta 3. Det vil sige, at man får 3 gange færre nanopartikler, når man bruger masken.

Derimod får cyklisten på den normale vej dobbelt så mange farlige partikler, som cyklisten, der vælger at træde pedalerne rundt på supercykelstien parallelt med den befærdede vej.

Se videoen i toppen af artiklen. Og se mere i Videnskabsmagasinet på DR3 torsdag klokken 21:30.

Hurtig kontra langsom cykling

Hvad så, hvis vi hverken bruger maske eller har en særlig cykelrute i nærheden?

Ifølge Kåre Press-Kristensen dur det ikke at cykle meget hurtigere gennem trafikken på de store veje. For godt nok opholder man sig kortere tid på vejen, men samtidig får man et hurtigere åndedræt, så man indånder en meget større luftvolumen.

Det dur heller ikke at cykle meget langsomt, for så opholder man sig meget lang tid i trafikken og indånder derfor luften gennem længere tid.