VIDEO Er sprøjtemidler usunde? Eksperterne er uenige

Det er dog altid en fordel at købe dansk frugt og grønt, fremfor udenlandske produkter, hvis man vil undgå sprøjtemidler.

Debatten har raset i flere år. Er økologisk frugt og grønt sundere for dig?

De danske forskere og eksperter er groft sagt delt op i to lejre. Dem, der mener, at den danske lovgivning er tilstrækkelig, og at der ikke er sundhedsmæssige risici forbundet med at spise frugt og grønt, som er sprøjtet med pesticider, og så dem, der mener, at man helt bør udelukke at fylde sin krop med pesticider - og at man derfor bør vælge at spise økologisk.

Grundlæggende består uenigheden i, om de danske regler er stramme nok.

- Pesticider er farlige. I hvert fald i højere dosis, men - når vi bliver klogere - sikkert også i lavere doser, siger Listbeth E. Knudsen, der er professor i human toksikologi på Københavns Universitet.

Hun fortæller, at pesticider blandt andet er mistænkt for at give skader på nervesystemet samt at være kræftfremkaldende, og hun mener derfor, at de danske regler burde strammes, så ikke-økologisk frugt og grønt skal indeholde færre pesticider.

Altid bedst at vælge dansk

Elsa Nielsen, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, mener derimod, at de danske regler er fine.

- Pesticider vurderes nøje, inden de godkendes, og der fastsættes et acceptabelt dagligt indtag, som er mindst 100 gange lavere, end den sundhedsskadelige dosis.

Begge eksperter er dog enige om, at det alt andet lige er bedre at spise dansk frugt og grønt, da reglerne i Danmark sikrer et produkt med færre pesticider.

Se de to eksperter i videoen øverst i artiklen.