VIDEO Hjælp forskerne med at tælle Danmarks havdyr

Ved hjælp af en ny mobil-app skal danskerne hjælpe forskerne med at tjekke havnaturens tilstand.

På den næste tur til stranden kan både børn og voksne lege havbiologer og hjælpe med at gøre forskere klogere på havmiljøets tilstand.

Verdensnaturfonden lancerer nemlig i denne uge en mobil-app, der kan registrere de dyr og planter vi møder i vandkanten, på fisketure og når vi snorkler i havet.

App’en hedder Opdag Havet og er allerede nu tilgængelig til både iPhone og Android.

Mangler viden om havets liv

Mette Blæsbjerg, der er projektleder på Opdag Havet forklarer, at der mangler viden om havmiljøets tilstand i Danmark.

Hun og Verdensnaturfonden håber, at almindelige danskere vil hjælpe dem at blive klogere på hvordan dyrelivet har det.

- Vi håber folk tager app’en med i sommerlandet og bruger den når de er ved stranden. Det kan være en inspiration, der kan få folk til at kigge lidt nærmere på naturen. Og samtidigt hjælpe os med at holde lidt øje med ting der er derude, siger hun.

App’en er den af et større projekt. Et såkaldt citizen-science-projekt. Det er første gang, at den slags information om havmiljøet indsamles af almindelige borgere.

- Danmarks Naturfredningsforening har en app med landnatur og der er flere forskellige atlasprojekter med svampe og fugle. Men havet og havnaturen er lidt overset i forhold til hvor meget kyst og hav vi har i Danmark. Vi ønsker at beskytte havnaturen bedre og det kræver, at vi ved noget om hvordan det ser ud i de forskellige områder.

Verdensnaturfonden kan ikke sikre, at folk rent faktisk har set det de registrerer, fortæller Mette Blæsbjerg, men hun håber og regner med, at folk tager registreringen seriøst.

Denne farvestrålende fisk, en såkaldt savgylte, er fotograferet ved Amager Strandpark og ikke ved et koralrev under sydlige himmelstrøg. Den, og mange andre fantastiske havdyr, kan opdages her i Danmark og registreres i Opdag Havet app'en. (Foto: Peter Skødt Knudsen © WWF)

Forskerne bliver klogere på havmiljøet

Når tilstrækkeligt data er indsamlet, analyseres de af WWF og forskere fra Københavns Universitet.

Håbet er, at danskernes observationer kan give forskerne vigtig viden om biodiversiteten – altså hvor mange dyr der er – og sige noget om hvordan miljøet har det.

- Vi samarbejder med forskere fra Københavns Universitet. De skal blandt andet kigge på naturtilstanden af forskellige levesteder, som stenrev og ålegræsområder. Registreringerne kan også sige noget om forurening i forhold til visse arter, siger Mette Blæsbjerg.

I andre tilfælde, skal arterne bare kortlægges, så forskerne ved hvor de findes. Mange nye fiskearter er kommet til de danske farvande i takt med at vandtemperaturen stiger, og det vil forskerne også gerne have hjælp til at holde øje med.

Arter kan registreres på to måder

Opdag Havet-app’en indeholder i alt 75 arter, som er fordelt på syv kategorier: Tang og havplanter, krebsdyr, skaldyr, pighuder, bløde dyr, havpattedyr og fisk.

De kan registreres i app'en på to måder. Enten som arter, man finder i strandkanten, eller som arter man finder i havet.

- Vi har forsøgt at gøre det nemt at bidrage med registreringer. Uanset om man går en tur i strandkanten eller om man snorkler, kan man være med, siger Peter Skødt Knudsen, der WWF's hav- og naturformidler, og som også kendes fra Store Nørd-programmerne på DR.

WWF inviterer alle der har lyst til at dukke op til de Opdag Havet-events, som Verdensnaturfonden afholder i løbet af sommeren langs de danske kyster. Se kalenderen i faktaboksen til venstre.

Opdag Havet appen kan hentes allerede nu i iTunes-store og i Google Play Store. Se også mere i TV-Avisen klokken 21.30.

Facebook
Twitter