VIDEO Japansk landsby sorterer affald i 34 kategorier

På en ø 700 km syd for Tokyo vil man genanvende alt affald inden 2020.

Vi bliver flere mennesker på kloden, som forbruger stadigt mere. Derfor er der brug for grønne løsninger og et bæredygtigt tankesæt, hvis ikke vi skal ødelægge klimaet og løbe tør for ressourcer.

På den japanske ø Shikoku cirka 700 km syd for Tokyos pulserende byliv har beboerne i bjerglandsbyen Kamikatsu i mange år sorteret affaldet.

De 1700 indbyggere har sat sig et ambitiøst mål om, at de inden 2020 vil genanvende byens affald 100 procent. Det betyder, at de sorterer affaldet i 34 kategorier.

Se videoen øverst i artiklen!

Kompost, metal, plastik, plastiklåg osv.

Det er lidt af en udfordring for blandt andre 69-årige Hatsue Katayama, som i dag er pensioneret og som har boet i Kamikatsu hele sit liv.

- Det har været meget arbejde og hårdt, selv bare i huset, hvor vi sorterer i 10 kategorier. Bare det at blive vant til dem – altså vi spørger stadig på genbrugsstationen, hvor meget af skraldet skal hen, siger hun til Orientering på P1's reporter Thomas Tjaerandsen, der har besøgt byen.

Hatsue Katayama viser kompostmaskinen, posen med dåser, papir, pap, metalstykker, låg til plastikflasker, plastikflasker, tynd plastikemballage, hård emballage osv.

Tidligere brændte man affaldet af

Hatsue Katayama kan stadig huske, dengang, indbyggerne brændte alt affaldet i byen i en stor ovn.

En ovn som for længst er skiftet ud med en genbrugscentral. Siden 2003 har indbyggerne sorteret affald både ud og inde.

- Da de startede genbrugscenteret, var det virkelig svært at skulle sortere sit affald. Specielt da det var 34 kategorier, vidste jeg ikke, hvor hvad skulle hen, men efter at have prøvet og blive ved med at gøre det, er det blevet ret normalt for mig, siger hun.

Forbud mod afbrænding

Der var en god grund til, at byen bestemte sig til at være helt og aldeles skraldefri og bæredygtig, fortæller projektleder Akira Sakano fra organisationen Zero Waste, der hjælper Kamikatsu til at blive 100 procent skraldefri.

- Den nationale regering forbød åben afbrænding, fordi det så grimt ud. Men mens vi byggede brændeovn ændrede reglerne sig pga. dioxin. Men der havde vi ingen penge til at bygge om, så vi tænkte hva’så?, siger Akira Sakano.

- En anden mulighed var at sende vores affald til andre byer for at få det brændt, men det ville være dyrt. Og derfor sagde det lokalbyråd, lad os se på genanvendelse, siger hun.

Lige nu er man på 77 procent genanvendelse

Landsbyen er allerede nået op på 77 procent genanvendelse. Der er ikke nogen bøder, hvis man ikke sorterer, men man vil helst ikke være den, som er udenfor, forklarer Akira Sakano.

- Det, vi kan se er, at det gør folk mere bevidste, når de køber ind, så de køber produkter med mindre emballage, siger Akira Sakano.

- Det er virkelig godt at forsøge at genanvende mere og ikke brænde det hele af, og man burde tænke meget mere i de her baner, siger hun.

Hør mere om grøn omstilling

Orientering på P1 stiller i denne uge skarpt på grøn omstilling og bæredygtighed. Hør indslaget her og få også fem gode råd fra den grønne tænketank Concito til, hvordan du selv bliver mere bæredygtig.

Anledningen er det grønne topmøde Global Green Growth Forum, 3GF, i København, hvor 250 ledere fra regeringer, virksomheder og internationale organisationer er samlet

De taler om, hvordan man får COP-21-klimaaftalen og FN’s 17 nye bæredygtighedsmål ført ud i livet.