Videomøder erstatter flyrejser

Danske virksomheder holder møder over internettet for at spare tid og penge og hjælpe miljøet.

Tøjkoncernen BESTSELLER A/S har ikke selv fabrikker, men samarbejder med cirka 300 leverandører i primært Kina, Indien, Bangladesh og Tyrkiet. Det gør det oplagt at erstatte rejser med videomøder. (© BESTSELLER A/S)

Mange af os chatter og laver videoopkald på internettet med venner og familie, uanset om afstanden er få meter eller tusindvis af kilometer.

Det er nemt, billigt og hurtigt.

Hvis vi går en tur ned ad gangen i en større dansk eksportvirksomhed, vil vi sandsynligvis også støde på indtil flere videokonferencer, hvor ansatte taler med kollegaer eller samarbejdspartnere rundt i verden.

Rejser og transport af varer koster CO2

Når virksomheder skal se på deres miljøpåvirkning og CO2-udledning, screener de virksomhedens aktiviteter for at identificere, hvor det er mest optimalt at sætte ind.

- Og en af måderne til reduktion af CO2-udledning er helt klart at se på rejser og transport af varer generelt. Det er dér, man kan opnå en stor reduktion af CO2-udledning. Og det er dér, man kan spare penge.

Det siger chefkonsulent i DI's, Dansk Industris, miljøpolitiske afdeling Christina Busk til dr.dk/viden.

En del af hverdagens arbejdsredskab

Videomøder eller -konferencer er blevet en del af hverdagen i virksomheder med især stor international kontakt. Udstyret bliver stadig mere avanceret.

Og i fremtiden vil alle typer virksomheder holde møder over internettet.

- Det starter formentligt i de største virksomheder og bevæger sig ned til de mindre virksomheder, siger Christina Busk, til dr.dk/viden.

Tre af de store holder mange møder over nettet

Mejerivirksomheden Arla Foods Amba, medicinalkoncernen Novo Nordisk A/S og tøjkoncernen BESTSELLER A/S er med i den særlige Eksportkanon, der udpeger de 30 vigtigste danske eksportvirksomheder siden 1989.

Ingen af virksomhederne har eksakte tal for, hvor mange videomøder der bliver holdt årligt, men den mødeform vinder mere om mere indpas.

- Vores bedste vurdering er, at vi sparer et større tocifret millionbeløb om året på at erstatte fysiske møder med videomøder, siger pressechef i Arla Foods Theis Brøgger til dr.dk/viden.

Kontorer i 40 lande

Arla Food har kontorer i 40 lande i verden. Videomøderne begyndte under finanskrisen, hvor mejerikoncernen gerne ville holde på pengene. Og hurtigt kunne man se gevinsterne i at bruge video, der ud over at spare penge også sparer CO2 og tid.

Og derfor er der nu installeret videomødeudstyr i næsten alle mødelokaler i det meste af Europa.

- Medarbejdere i Arla opfordres på tværs af koncernen til at bruge videomøder, hvor det giver mening at erstatte en rejse. Alle ledere er blevet bedt om at opretholde det inden for deres egen afdeling, siger Theis Brøgger.

BESTSELLLERs leverandører bor primært i Asien

BESTSELLER har flere end 15.000 medarbejdere verden over.

Koncernen har ikke selv fabrikker, men samarbejder med cirka 300 leverandører i primært Kina, Indien, Bangladesh og Tyrkiet.

Det gør det oplagt at bruge videomøder, forklarer kommunikationskoordinator i BESTSELLER Morten Norlyk Skjønning Jørgensen til dr.dk/viden.

Hver mandag holder fx CSR-afdelingen, der arbejder med virksomhedens samfundsansvar, videomøde fra Aarhus med folk fra København, Dhaka og Hong Kong.

Tjekker vareprøver over nettet

BESTSELLER har installeret større deciderede videokonferencefaciliteter på cirka 70 udvalgte steder i blandt andet Danmark, Tyskland, Italien, Canada og Bangladesh.

Og udvalgte leverandører og samarbejdspartnere i produktionslande har samme udstyr.

- Det gør os i stand til fx at lave 'salgsprøvekommentering', hvor vi og leverandøren ved hjælp af et 'dokumentkamera' kan komme helt tæt på tøjet, så både farve, kvalitet og detaljer såsom print og syninger kan blive vurderet, siger Morten Norlyk Skjønning Jørgensen.

- Den form for tiltag kan i sidste ende spare os for at sende en salgsprøve med fly fra Bangladesh til Danmark, siger han.

På billedet holder medarbejdere i BESTSELLER videomøde med en leverandør i Asien, og er ved at tjekke kvaliteten af en vareprøve ved hjælp af et særligt kamera. (© BESTSELLER A/S)

Novo Nordisk har folk ansat i 76 lande

Novo Nordisk har 37.200 ansatte i 76 lande og sælger sine produkter i flere end 180 lande. Som global virksomhed er rejseaktivitet en nødvendig del af jobbet for tusindvis af medarbejdere i Novo Nordisk, forklarer Vincent Turgis, Senior Vice President for Corporate IT.

Novo Nordisk har en politik kaldet 'Triple Bottom Line', der skal sikre, at man tænker på økonomi, sociale forhold og miljøet.

Det indebærer stadig flere faciliteter til videokonferencer og fleksible personlige løsninger.

Rejser belaster medarbejderen

- Baseret på Novo Nordisk's Triple Bottom Line investerer vi i dette område for at reducere antallet af rejser og dermed begrænse vores CO2-udledning, siger Vincent Turgis.

- Samtidig reducerer vi både vores omkostninger og belastningen på den enkelte medarbejder som følge af rejseaktivitet, siger han.

Facebook
Twitter