Vilde heste skal tiltrække flere sommerfugle og gødningsbiller

Et af landets bedste naturområder skal gøres endnu vildere, med hjælp fra en hesteflok.

Mols Bjerge kan snart se frem til at få endnu vildere natur, når en flok vilde heste lukkes ud i området. (Foto: Bert Wiklund bw@bwfoto.dk © Bert Wiklund/www.bwfoto.dk)

Når en flok vilde heste senere på året slippes ud i en 120 hektar stor indhegning på Mols, er det samtidig første synlige resultat af etableringen af Den Danske Naturfond, som Folketinget vedtog i slutningen af 2014. Hestene skal passe og pleje naturen året rundt og løbende følges af forskere fra Molslaboratoriet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, over en 10-årig periode. Det bliver første gang man i Danmark laver et sådant projekt i en allerede rig natur, med over 100 rødlistede arter. Det fortæller museumsinspektør på Molslaboratoriet Morten DD Hansen til DR Videnskab. - Projektet adskiller sig ved at foregå i Danmarks allerbedste natur, fortæller han.

Andre lignende projekter er startet i relativt homogene naturområder eller ligefrem på arealer, der har været udlagt til landbrug. - Udviklingen fra skodnatur til elitenatur tager umådeligt lang tid, og man kan faktisk ikke kan se de store effekter endnu, siger han.

Han ser nogle helt andre perspektiver for at gøre en allerede vild natur endnu vildere. - Vi kender arealernes naturværdier supergodt i forvejen, vi ved, hvor sommerfuglene flyver, hvor de sjældne planter gror, og vi ved, hvor køerne har gået præcist hvornår de sidste 45 år. Det er med andre ord en hel anden situation, forklarer Morten DD Hansen.

Blandt de umiddelbare resultater af udsætningen, forventer museumsinspektøren en endnu mere blomstrende flora, flere sommerfugle og gødningsbiller. - Og formentlig ser vi en generel fremgang i individantallet af de sjældne arter, forklarer han. De 120 hektar er et forsøgsprojekt og hvis staten vil lege med, er potentialet over 2500 hektar, slutter Morten DD Hansen. Anlægsarbejdet af selve hegnet, forventes allerede at gå i gang i april, mens hestene gerne skulle slippes løs til oktober.

De første planlagte 120 hektar i det naturrige område ved Mols Bjerge hvor en flok vildheste allerede til efteråret skal pleje naturen. (© Den Danske Naturfond)
Facebook
Twitter