Ville du kunne overleve på gris og kartofler?

Det kunne blive virkelighed i København under den ultimative krise, viser ny forskning.

Københavns opland dækker med sin nuværende produktion 45 procent af forbruget af de mest almindelige fødevarer. Der er kun overskudsproduktion af svinekød og kartofler. (Foto: Lance Bellers © Scanpix)

Byhaver fyldt med krukker og højbede skyder op flere steder i København og andre storbyer i verden.

Selv om høsten er sparsom, er det klogt at tænke på at dyrke grøntsager selv - især når vi kigger ud i fremtiden.

Det viser ny forskning fra blandt andet Københavns Universitet, hvor forskerne har kortlagt tre hovedstæders fødevaresystemer.

Kun overskud af svinekød og kartofler

Konklusionen er, at storbyerne er dybt afhængige af det globale fødevaremarked.

Det kan være afgørende viden at have i forhold til fremtidens fødevaresikkerhed, især hvis befolkningsvækst, klimaforandringer og politisk uro vil påvirke det åbne marked og dermed adgangen til fødevarer.

Fx er fødevareproduktionen på Sjælland så lille, at den dækker under halvdelen af de mest almindelige fødevarer. Der er kun overskud af svinekød og kartofler, skriver Københavns Universitets hjemmeside.

Klimaet kan give fødevaremangel

Dermed er hovedstadens fødevaresikkerhed bygget op omkring et nationalt og globalt marked.

- Det er vigtigt at belyse, både så vi kan forholde os til energiudfordringen og den uro, der kan opstå på det globale fødevaremarked som følge af klimaforandringer og lokal fødevaremangel.

Det forklarer professor John R. Porter fra Københavns Universitet. Han er også hovedforfatter på en rapport fra FN's klimapanel (IPCC) Working Group 2 om 'food production systems and food security', som bliver offentliggjort, efter godkendelse af verdens regeringer, i marts 2014.

Fødevareproduktion i byerne

I studiet har forskerne sammenholdt den historiske og nuværende produktion. De har ikke taget højde for, om landbrugsproduktionen kan lægges om til mere effektive afgrøder, eller om befolkningen er klar til at ændre spisevaner.

De har heller ikke kigget på produktionen fra kolonihaver, byhaver og lignende.

Men afhængigheden af det globale marked taler for, at man med fordel kan bruge kræfter på at få sat gang i fødevareproduktion i byerne, 'urban agriculture':

- Især hvis klimaforandringer vil påvirke fødevareproduktion og andre aspekter af fødevarekæden i fremtiden, siger John R. Porter.

Kongres om fremtidens fødevareproduktion

Studiet er for nyligt blevet publiceret online i tidsskriftet Global Food Security.

Til oktober 2014 er København vært, når FN's samlede klimarapport bliver fremlagt.

Samme måned er Københavns Universitet vært for en stor international kongres om bæredygtighed, fødevarer og urbanisering.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk