Vinterens havis i Arktis var den femte tyndeste

Da den arktiske sommer sluttede sidste år i september var isen på Arktis krympet til det lavest målte nogensinde og nye tal viser at tendensen fortsætter.

nasavideo.mp4

Netop offentliggjorte målinger fra NASA viser at isens udbredelse på Arktis i år var den femte laveste nogensinde, da årets vinter kulminerede 28. februar. Dermed fortsætter en tendens, der har været klar gennem de seneste 35 år, hvor havisens udbredelse i Arktis er blevet halveret.

Seniorforsker ved NASA's Goddard Space Center Joey Comiso følger isens udvikling og han er ikke i tvivl om hvad grunden er:

- Den arktiske region er mørkelagt gennem hele vinteren og den fremherskende type stråling er langbølge og infrarød og det er forbundet med drivhuseffekten, siger han.

- En nedgang i havisen om vinteren er således en manifestation af effekten af de stigende drivhusgasser, fortæller han.

Ingen direkte sammenhæng mellem vinter og sommer

Siden man i slutningen af 1970'erne begyndte at måle havisens udbredelse og tykkelse, har den været for nedadgående. Og nedgangen er langt kraftigere om sommeren. Visse modeller viser endda, at den om få årtier kan være helt væk.

De mange års målinger viser dog, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng i isens udbredelse mellem sommer og vinter. En stor udbredelse af is om vinteren kan godt efterfølges af ekstra kraftig afsmeltning om sommeren og omvendt.

- Det er ikke så simpelt, fortæller Joey Comiso. - Der er lang række andre forhold, der påvirker isdækket om sommeren, forklarer han. Blandt andet storme, der splitter isen og sender den sydpå, hvor klimaet er lunere.

Entydig retning i isens udvikling

Til gengæld viste undersøgelsen, at der har været en lille stigning i den flerårige havis. Altså den is der overlever flere år og udgør fundamentet for isen i Arktis. Det ændrer dog ikke ved, at den samlet set er mindre end halvdelen af hvad den var i begyndelsen af 1980'erne.

Selvom isens tilbagegang svinger lidt fra år til år, er Comiso ikke i tvivl om hvilken vej det går:

- Jeg tror det flerårige isdække vil fortsætte med at falde i de kommende år, siger han og giver sit dystre bud på fremtiden for isen i Arktis:

- Før vi ved af det, vil den flerårige is være helt forsvundet, spår han.