WWF: 58 procent af de vilde dyr er væk

Mere jord skal bruges til kødproduktion, eller foder til dyrene, og det giver mindre plads til de vilde dyr.

WWF Verdensnaturfonden forudser, at hvis ikke kødforbruget falder på verdensplan, så vil antallet af vilde dyr være faldet med 67 procent i 2020. (Foto: © Patrick Pleul, Scanpix)

Der bliver længere mellem verdens fisk, fugle, pattedyr, padder og krybdyr, viser nye tal fra Living Planet Report fra WWF Verdensnaturfonden.

Bestandene af verdens vilde dyr er fra 1970 til 2012 gennemsnitligt faldet med 58 procent, ifølge rapporten.

- Når bestande forsvinder eller svækkes, bliver de enkelte arter meget sårbare, og så er der overhængende fare for, at de helt uddør, siger WWF's generalsekretær i Danmark, Peter Bonne Eriksen.

Organisationens rapport bygger på data for udviklingen i over 14.000 bestande af godt 3.700 arter. Den dækker kun såkaldte hvirveldyr, altså dyr med rygsølje og skelet.

Blandt årsagerne til faldet er, at der kommer flere mennesker på Jorden, så flere områder skal omlægges til produktion af fødevarer.

Desuden spises der mere kød, så der skal gøres plads til dyrene samt til foder.

Det går i sidste ende ud over de vilde dyr, der mister deres naturlige leveområder, påpeger Bo Normander, WWF-ekspert inden for biodiversitet.

- Der bliver ryddet naturarealer i Sydamerika, Indonesien, Indien og andre steder til landbrug og plantager, og så bliver der mindre plads til dyrene, siger han.

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil antallet af vilde dyr være faldet med 67 procent i 2020, lyder det i rapporten.

/ritzau/