WWF og DN: Ny soja-melding er ynkelig

I morges kom det frem, at dansk landbrug vil købe certificeret soja i Sydamerika. Men nu viser det sig, at den særligt mærkede soja kun vil udgøre 3-4 procent af den samlede import.

Generalsekretær i WWF Gitte Seeberg er skuffet over dansk landbrug. (Foto: Ulrik Jantzen © Scanpix)

For få timer siden var Verdensnaturfonden, WWF, fremme og sige, at man er glad for, at dansk landbrug nu vil stille krav til produktionen af de sojabønner, de køber i Sydamerika.

Men nu viser det sig, at de store aktører inden for dansk landbrug kun vil forpligte sig til at købe certificeret soja, der udgør en brøkdel af den samlede import. Læs mere her

Og det skuffer både WWF og Danmarks Naturfredningsforening.

Et område på størrelse med Sjælland

I dag lægger dansk landbrug beslag på et område på størrelse med Sjælland i Sydamerika til produktion af sojabønner til dyrefoder.

Men produktionen skader både miljøet, naturen og menneskers sundhed.

Det viser en ny rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet. Læs mere her

Omfatter 3-4 procent

Og i morges forklarede administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade, at man var klar til at stille krav til produktionen af soja.

Men i en pressemeddelelse fra organisationen her i eftermiddag viser det sig, at man i første omgang kun vil forpligte sig til at købe certificerede soja svarende til 3-4 procent af den samlede import.

Og det er for dårligt, mener Danmarks Naturfredningsforening, DN, og WWF.

DN: Godt nok for forbrugerne?

- Det vi hører er, at landbruget kun vil købe certificeret soja fra et areal svarende til Langeland. Det er helt utilstrækkeligt, når vi importerer soja fra et areal svarende til Sjælland. Og jeg tror ikke den danske forbruger vil synes, at det er i orden at sige, at sojaen nu er bæredygtig, når det kun er 3-4 procent, som er certificeret.

Det siger landbrugspolitisk medarbejder i DN, Thyge Nygaard.

WWF: pinlig, utilstrækkeligt og skuffende

I WWF er tonen nu den samme fra generalsekretær Gitte Seeberg:

- Man får alt andet lige en oplevelse af, at landbruget har haft behov for at komme med en hurtig udmelding som følge af en tilnærmelse fra pressen.

- I rapporten fra Aarhus universitet bliver det jo igen klart bevist at der er massive problemer - herunder skovrydning - forbundet med produktion af ikke-certificeret soja. Desværre kan Landbrug og Fødevarers udmelding ikke betegnes som andet end pinlig, utilstrækkeligt og skuffende, siger Gitte Seeberg.