WWF om ny klimarapport: Barsk læsning

2015 var rekorddårligt år for klimaet. Intet tyder på, udviklingen vender foreløbigt ifølge Verdensnaturfonden

Vejrfænomenet El Niño har store konsekvenser for mennesker kloden over- her er tørke i Somaliland. (Foto: © FEISAL OMAR, Scanpix)

- Det er barsk læsning.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra John Nordbo, klima- og miljøchef hos Verdensnaturfonden, WWF.

Reaktionen falder efter, at han har læst en dugfrisk rapport, der viser, at 2015 var et rekorddårligt år for klimaet.

- Der har været rekordhøje temperaturer, rekordmange tyfoner, tørke mange steder og stigende vandstande. Det er barskt, og det værste er, at 2016 ser ud til at blive endnu værre, siger han.

Han mener, at klimaet lige nu er ude af kontrol, selv om en række store lande, herunder Kina, USA og Indien, har forpligtet sig til at deltage i indsatsen for at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Andre lande svigter dog i indsatsen, og det gælder blandt andet Danmark, lyder det.

- Regeringen er ikke kommet med et eneste udspil, der for alvor betyder noget positivt for den danske klimaindsats. Tværtimod, siger John Nordbo.

I den grønne tænketank Concito er man også bekymret over konklusionerne i rapporten.

- Hvis ikke vi gør noget radikalt for at reducere udledningen af CO2, så får vi seriøse problemer på sigt. I værste tilfælde kommer det til at gå så hurtigt, at vi ikke længere kan stoppe det, siger han.

  • Det står der i rapporten:

  • Den globale temperatur, vandstanden i havene og udledningen af drivhusgasser steg til rekordhøjder sidste år.

  • På en række afgørende parametre var 2015 det værste år for klimaet, siden man begyndte at registrere data. Det fremgår af en international rapport udsendt tirsdag.

  • 450 forskere fra hele verden har bidraget til "Klimaets tilstand", som udsendes årligt af De Nationale Centre for Miljøinformation ved det amerikanske institut NOAA.

  • De rekordhøje temperaturer, der blev målt i fjor, skyldes til dels den globale opvarmning. Situationen blev forværret af fænomenet El Niño, som medfører forandringer over hele kloden.

/ritzau/