Mystik om oprindelse af kendt citat

Storm P. nævnes ofte som opfinder af citat om at spå om fremtiden - men det er der også mange andre, der gør.

En lytters Storm P.-tegning kunne desværre heller ikke bringe klarhed over citatets oprindelse.

For et par uger siden benyttede vært på P1-programmet Detektor Thomas Buch-Andersen følgende Storm P.-citat, da han i P1 morgen skulle fortælle om et af programmets indslag:

- Det er svært at spå, især om fremtiden.

Det fik adskillige vågne lyttere til tasterne. De mente nemlig ikke, at den danske tegner, maler, forfatter og opfinder Robert Storm Petersen - bedre kendt som Stom P. - kan tilskrives citatet.

Detektor er derfor gået på jagt efter den rigtige ophavsmand til de vise ord.

Museum: Næppe Storm P.

Noget af det første, der springer i øjnene er, at Storm P. i en række sammenhænge har fået æren for de berømte ord - blandt andet i Johannes Møllehaves klummesamling "Før- og eftertanker" fra 2008.

Men ifølge Nikolaj Brandt, der er museumsinspektør ved Storm P.-museet på Frederiksberg, er det ikke Storm P.'s krøllede hjerne, der har fundet på den kendte sætning.

- Ikke efter de oplysninger vi har på museet. Vi kan faktisk ikke vide, om han overhovedet har brugt det. Det ville ikke undre mig, hvis han havde brugt citatet efter at have hørt det. Men hvis vi skal dokumentere det fuldstændigt empirisk korrekt, er der ikke noget der taler for at han skulle have brugt det, siger Nikolaj Brandt til Detektor.

Niels Bohr krediterer Storm P.

I bogen "The Black Swan" fra 2007 kommer der et andet bud på en dansk ophavsmand. Her bliver den amerikanske baseballspiller Lawrence "Yogi" Berra nemlig citeret for at sige:

- It is tough to make predictions, especially about the future.

Og i en fodnote anfører bogens forfatter den danske atomfysiker Niels Bohr som manden bag citatet.

Niels Bohr er faktisk flere gange blevet udnævnt til ophavsmanden. Blandet andet skulle han til et seminar være blevet spurgt:

- What do you predict the influence of Quantum Physics will have on the world in the future?Hvortil Bohr skulle have svaret:

- It is exceedingly difficult to make predictions, particularly about the future.Men ifølge et øjenvidne fra seminaret skulle Niels Bohr også have forklaret, at han havde citatet fra Storm P.

Piet Hein og politiker er også muligheder

En af Storm P's kollegaer, Piet Hein, får også flere steder æren for citatet - blandt andet på Wikipedia og flere citat-hjemmesider. Det er dog ikke lykkedes Detektor at opspore, hvornår Piet Hein skulle have sagt eller skrevet de kloge ord.

I stedet skal man måske kigge mod Christiansborg for at finde udtrykket.

Den danske socialdemokratiske politiker K.K. Steincke skriver nemlig i en erindringsbog fra 1948, at citatet opstod som en sprogblomst i Folketinget på et tidspunkt mellem 1935 og 1939.

Steincke kunne dog ikke huske, hvem der havde sagt det.

Mange bud fra udlandet

Måske er det slet ikke i Danmark, at citatet opstår i første omgang.

I flere engelsk-talende lande udnævner man en række forskellige ophavsmænd til citatet.

Blandt andre den amerikanske forfatter Mark Twain og den amerikanske skuespiller Groucho Marx.

Det kan dog også være, at udtrykket er norsk. I hvert fald citeres den norske professor Frederik Paasche i 1918 for at sige:

- Det er en vanskelig sag at spå om fremtiden.

I Tyskland tillægges kabaretkunstneren Karl Valentin sætningen:

- Prognosen sind schwierig - vor allem, wenn sie die Zukunft betreffen.

Derudover er Schweiziske Markus M. Ronner også tilskrevet citatet.

Mere ordsprog end citat

Ifølge seniorforsker ved Dansk Sprognævn Pia Jarvad kan vi ikke vide, hvem der første gang har sagt eller skrevet de berømte ord.

Den lange liste af mulige ophavsmænd kan ifølge hende forklares af citatets særlige karakter.

- Det hænger sammen med, at det nok i virkeligheden hverken er et bevinget ord eller et citat, men er noget alment fælles gods, som vi alle sammen kan referere til. Dermed ligner det meget mere et ordsprog. Altså sådan nogle af de her bon mots eller talemåder, som udtrykker en sandhed. Dem er der tonsvis af, siger Pia Jarvad til Detektor.

Lytter-spor fører ikke til opklaring

Efter at Detektor på P1 havde bragt sit indslag om citatet, var der faktisk en lytter, der bidrog med et tilsyneladende vigtigt spor i detektivarbejdet - en Storm P.-tegning med påskriften "Forecasting is very difficult - especially about the future".

Men museumsinspektør ved Storm P.-museet på Frederiksberg Nikolaj Brandt måtte skuffe Detektor. Selvom tegningen var en ægte Storm P., så var teksten først sat på i 1958 - ni år efter tegnerens død.