70 procent af verdens hajer er forsvundet: 'Vi er tæt på det punkt, hvor nogle arter ikke kan reddes'

Overfiskeri er den største grund til, at antallet af hajer og rokker er faldet med 70 procent på 50 år.

Hvidhajen er en af de arter, som forskerne i den nye undersøgelse har kigget på. Det ikoniske dyr lider under stor tilbagegang. (Foto: Handout © Scanpix)

I fremtiden bliver du måske nødt til at tænde for kultfilmen 'Dødens gab' eller tage i Den Blå Planet for at se hajer og rokker svømme rundt.

De seneste 50 år er antallet af hajer og rokker i verdenshavene nemlig faldet med 70 procent.

Dyrenes forsvinden skyldes hovedsagligt, at vi mennesker har fanget meget mere, end fiskebestandene kan holde til. Mængden af fiskeri er i dag 18 gange så stor, som den var i 1970.

Derfor er der ikke nok mad til de hajer og rokker, som plejer at spise fiskene. Og mange af de mindre hajer ender også selv i nettene.

Det har presset både hajer og rokker til det yderste, siger Lars Olsen, som er kurator og ansvarlig for forskning og naturbevarelse i Den Blå Planet.

- For nogle af arterne er vi allerede meget tæt på det punkt, hvor de ikke kan reddes. Hvis ikke vi stopper med at overfiske, kommer vi til at miste mange haj- og rokkearter allerede i det næste par år.

Den enorme brugde er verdens næststørste haj. Den kan også findes i danske farvande. I hvert fald lidt endnu. For som mange andre hajarter er den truet af udryddelse. (© Wikipedia Commons)

Lever langt fra mennesker, men dør stadig

Undersøgelsen tager udgangspunkt i de rokke – og hajarter som primært lever langt ude i de åbne oceaner. Langt fra os farlige mennesker.

Derfor er det bekymrende at se, hvor dårligt netop disse arter har det.

- De her haj-og rokkearter burde faktisk være dem, som havde det bedst. De er ikke ofre for kystfiskeri og andre farlige ting, som vi mennesker udsætter dem for. Men når 70 procent af dyrene er forsvundet i de sidste 50 år, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan deres mere udsatte slægtninge har det, siger Lars Olsen.

Selvom disse arter primært opholder sig langt fra kyster og mennesker, lider de stadigvæk under den måde, vi overfisker på.

Både hajer og rokker ender ofte i nettet på de store fiskeribåde, og samtidig fanger mennesker størstedelen af de byttedyr, som de to arter lever af.

Hajerne får svært ved at komme sig

Hajer har svømmet rundt i havene i mere end 400 millioner år. Længe før dinosaurerne.

Men på bare 50 år er et af havets mest effektive rovdyr blevet offer for en udvikling, som de måske ikke kan klare sig igennem.

Den nye undersøgelse konkluderer, at både hajer og rokker er i fare for at uddø, hvis ikke ovefiskeriet stopper.

Et problem er også, at hajer får relativt få unger samtidig med, at de får ungerne sent i livet i forhold til andre fisk.

- Typisk er de fleste fisk klar til at få unger, når de er omkring 1,5 år gamle, men hajer bliver først kønsmodne i en alder af 10-15 år, siger Lars Olsen.

Derfor bliver det svært for hajbestandene at komme sig hurtigt nok til at overleve på sigt.

- Vi er nødt at lave store ændringer med det samme, hvis hajerne skal overleve det her. Snart vil nogle arter bestå af så få individer, at de ikke længere kan finde hinanden og parre sig. Og så er det bare et spørgsmål tid, før arten uddør, siger han.

Hvis hajerne ikke skal forsvinde, mener Lars Olsen, at to ting skal ske hurtigst muligt.

- Der skal først og fremmest store begrænsninger på fiskeriet i mange områder, og så skal vi oprette små havreservater, hvor hajerne kan være i fred, siger han.

Djævlerokker som denne - og andre rokker - er i familie med hajer. I danske farvande kan findes omkring 10 rokkearter. (Foto: REINHARD DIRSCHERL)

'Det vil helt sikkert skabe en del kaos'

Hvis to arter som hajer og rokker bare forsvinder fra havene, vil det brede sig som ringe i vandet.

Både hajer og rokker har en vigtig plads i fødekæden, og hvis de ikke længere kan udfylde deres rolle, begynder tingene at gå galt i det økosystem, de er en del af.

- Hajer og rokker er med til at sørge for, at der ikke bliver for mange fisk eller bløddyr i havet. Hvis ikke der er nogle store rovdyr til at hjælpe med at regulere de forskellige byttedyr, så risikerer det hele at løbe løbsk, siger Lars Olsen.

Det er ikke til at sige, hvad der præcis vil ske, hvis hajer og rokker skulle forsvinde helt.

Men det vil betyde meget store forandringer.

- Det er umuligt at spå om de konkrete konsekvenser af at miste hajer og rokker allerede nu, men det vil helt sikkert skabe en del kaos. Formentlig vil havene med tiden kunne overleve og finde en ny balance, men vi burde ikke lade det komme dertil, siger Lars Olsen.