Aber råber: 'Pas på, en ørn!', når droner flyver henover dem

Forskere fik sig en overraskelse, da de fløj med droner henover abe-koloni.

Den grønne abe er kendt for dens veludviklede sprog. Den kommunikerer både verbalt og non-verbalt. Grønne aber har en lang række kald, så de kan fortælle flokken, hvilket rovdyr der er på vej. (© Charles J Sharp via Wikimedia Commons)

Tyske forskere fik sig en overraskelse, da de fløj med droner henover en koloni af grønne aber i nationalparken Niokolo-Koba i Senegal.

Aberne aldrig havde mødt droner før, og de blev derfor urolige over, hvad det var for noget, der fløj rundt over hovedet på dem.

Kort tid efter havde de opfundet et kald til at advare hinanden om truslen.

Det skriver det engelske medie New Scientist.

Forskerne kunne hurtigt identificere kaldet som det samme, grønne aber bruger, når de ser en ørn flyve over dem.

Men i dette område, havde aberne aldrig før mødt ørne, så det kom bag på forskerne, at de fandt det kald frem.

Abernes ord ligger måske i generne

Opdagelsen har fået de tyske forskere til at gisne om, hvorvidt en del af abernes sproglige færdigheder sidder i generne.

I hvert fald er det bemærkelsesværdigt, udtaler de til New Scientist, at aberne bruger det helt samme kald om en luftbåren trussel som aber, der lever andre steder, hvor store fugle som eksempelvis ørne er en reel trussel.

Men det viser også noget om, hvor lidt fleksibilitet der er i abernes sprog, når de ikke opfinder et nyt ord, forklarer en af forskerne til det amerikanske medie.

Fløj med droner i et år

De tyske forskere boede et helt år i skoven i Senegal, mens de observerede aberne.

Det gjorde de, fordi de ville være helt sikre på, at de ikke forvekslede abernes forskellige kald fra hinanden.

De byggede derfor også modeller af slanger og leoparder, som de kunne skubbe hen i nærheden af aberne, så de havde nogle andre advarselskald fra aberne at sammenligne med.

Men det gik dog nær galt på et tidspunkt, forklarer en af forskerne til det amerikanske medie.

Hun blev nemlig angrebet af en bavian, mens hun holdt en model af en leopard for at skræmme de grønne aber.

Sidenhen måtte hun dække sig med palmeblade, når hun skulle snige sig ind på de grønne aber med modellerne, forklarer hun.

Genkendte hurtigt dronernes summen

Kort tid efter at forskerne var gået i gang med at flyve med droner, begyndte aberne at holde øje med himlen for hele tiden at være forberedt på, om der var en trussel på vej.

Og når forskerne blot spillede lyden af en drone fra skovbunden, var aberne hurtige til at advare hinanden.

Det på trods af, at aberne normalt aldrig kiggede efter trusler på himlen, da de ikke har nogen naturlige fjender i den del af Afrika.

Forsøget siger altså lidt om, hvad det kan gøre ved dyr, når vi flyver med droner. Og mere om, at aber, på trods af at de har et sprog, har et relativt begrænset antal lyde.

Facebook
Twitter