Børn finder 30 millioner år gammel kæmpe-pingvin med lange ben

Pingvinen, som blev fundet i New Zealand, var knap halvanden meter høj.

Et fossil af en nyopdaget pingvinart er et af de mest komplette skeletter, der findes af en kæmpe-pingvin. Billedet er et arkivfoto af en nulevende pingvinart. (Foto: © Ian Parker, Unsplash.com)

Fortiden vrimlede med store dyr - blandt andet kæmpe-pingviner.

Det er et fossilfund fra New Zealand nu med til at bekræfte.

Tilbage i 2006 var en gruppe børn på udflugt i naturen med en fossilekspert, da de opdagede nogle knogler fra et fortidsdyr på landets nordlige halvø.

Nu, 15 år senere, har forskere analyseret og beskrevet fossilet, og det viser sig, at der er tale om en nyopdaget art af kæmpe-pingviner, som er dateret til at have levet for mellem 27,3 og 34,6 millioner år siden.

- Det er et rigtigt spændende fund, som viser, at der er meget af pingvinernes tidligere udvikling, vi endnu ikke kender, siger Jesper Milan, der er palæontolog ved Geomuseum Faxe.

- Og så er det jo en ekstra sjov historie, at det faktisk var en gruppe skolebørn, som fandt og udgravede fossilet, fortsætter Jesper Milan.

Forskernes beskrivelse af fundet begejstrer også newzealandske Steffan Safey, der var med til at finde fossilet tilbage i 2006.

- Det er lidt surrealistisk at vide, at en opdagelse, vi gjorde som børn for så mange år siden, bidrager til den akademiske verden i dag. Og så handler det endda om en nyopdaget art, siger han i en pressemeddelelse.

Meget lange ben

Den nyopdagede pingvinart er et af de mest komplette skeletter af en fortidskæmpe-pingvin.

Forskerne har navngivet pingvinen Kairuku waewaeroa.

Den minder om en anden beskrevet art kæmpe-pingvin med navnet Kairuku, men dens ben er noget længere. Derfor har pingvinen fået tilføjet efternavnet waewaeroa, som betyder ’lange ben’ på maorisk.

Når pingvinen stod op, var den cirka 1,4 meter høj, hvilket muligvis er lige så højt som nogle af de børn, der fandt dens fossil.

- Nogle af de allertidligste pingviner havde forholdsvis lange ben. Men på det her tidspunkt, hvor den her art eksisterede, havde alle de andre pingviner korte ben, siger Jesper Milan.

En kunstners illustration af pingvinarten Kairuku waewaeroa. (© Simone Giovanardi)

- Så enten er det her en art, der har beholdt nogle gamle træk fra de tidligere pingviners udvikling, eller også har den separat udviklet lange ben af en eller anden grund, fortsætter han.

Ifølge Jesper Milan har pingvinen måske brugt sine ben, når den skulle svømme i vandet.

- I kridttiden var der en gruppe af svømmefugle, som mindede om pingviner, og de havde udviklet små padlefødder. Så det kan godt tænkes, at den har brugt benene til at padle med. Det kan også være, der har været nogle ufremkommelige forhold på landjorden, hvor det har været en fordel at bruge benene, når den skulle gå rundt, siger Jesper Milan.

Hvaler udkonkurrerede de store pingviner

Ifølge Jesper Milan kunne pingviner have fortsat udviklingen med at blive store, hvis det ikke var på grund af hvalerne.

- Der er teorier om, at hvis hvalerne ikke var opstået, så kunne pingviner eller andre havfugle have overtaget den rolle, siger han og fortsætter:

- For vi kan se, at i takt med at hvalerne udviklede sig, så blev pingvinerne mindre og mindre. De store pingviners økologiske niche i vandet blev simpelthen udkonkurreret.