Delfiner i Danmark: Sådan tager du hensyn, når du møder dem

Hopper delfinen op af vandet, kan det være et tegn på, at den føler sig truet.

Du kan sagtens tage ud og besøge en delfin, som her i Limfjorden ved Aalborg. Du skal dog ikke fare frem, men lade delfinen komme til dig, hvis den har lyst. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I både Aalborg, Aarhus og Svendborg har delfiner de seneste år været på besøg. Og flere af dem har hængt ud længe ved de danske byer.

For eksempel Delle fra Svendborgsund, der første gang blev set i oktober 2019.

Eller delfiner i Limfjorden ved Aalborg. Her blev den første set i november 2018, og den fik navnet Mogens.

Og Mogens (eller en artsfælle) kom tilbage igen i foråret 2020.

De legesyge delfiner trækker naturligvis mange mennesker til området, der gerne vil have et glimt af dem. Mange snupper også kajakken, SUP-boardet eller båden og sejler ud til de områder, hvor man ved, at delfinerne holder til.

Men det kan påvirke delfinerne, hvis du ikke tænker dig om.

Du skal nærme dig bagfra

Det er nemlig vigtigt, at du ikke overrumpler delfinen.

- Hvis du vil tæt på delfinen, skal du nærme sig bagfra. Du skal ikke afbryde dens svømmebane og sejle ind foran den. Det siger Carl Kinze, der er delfin-ekspert og har en ph.d. i delfiner og hvaler.

Han forstår godt, at man kan blive ivrig, når man endelig kommer tæt på en delfin.

- Men det er vigtigt ikke at jagte den eller trænge den op i en krog. Vi skal huske, at det er et vildt dyr, siger han og fortsætter:

- Vi ser det heldigvis ofte kun i fangenskab, men delfiner kan blive aggressive, hvis de bliver trængt op i en krog.

Du kan godt tage motorbåden

Hvis du har en båd med motor, kan du også godt tage den ud og besøge din lokale delfin.

- Men du skal igen sørge for, at der ikke er for mange ude ved den på samme tid. Du risikerer, at delfinen stikker af, hvis der sker for meget omkring den, siger Carl Kinze.

Delfiner orienterer sig gennem ekkolod, hvor de bruger lyd til at finde ud af, hvad der er tæt på dem.

- Delfiner har altid godt styr på, hvad der sker omkring dem. De kan bruge høresansen til at spore, hvor der er mennesker omkring dem. På den måde kan de finde ud af, om de er lukket inde eller om der er en flugtrute åben til dem, siger han.

Det kan være et flot show, hvis delfinen laver spring over vandet. Men det er ikke altid et godt tegn.

- Det kan betyde, at den føler sig truet. Så hvis den laver mange hop, kan det være et tegn på, at den skal have lidt plads og fred, siger han og fortsætter:

- Men delfinerne, der holder til inde i bugterne, kan ofte ses fra land. Så det er en mulighed for at nyde dem uden at forstyrre.

Delfinerne er ‘ensomme’

Delfiner er almindeligvis flokdyr. Men mange af dem, der holder mere eller mindre fast til i for eksempel Aalborg og Svendborg, virker til at være såkaldte ‘ensomme delfiner’.

De har af den ene eller anden grund ikke en flok.

- Vi ved fra øresvin, som Delle fra Svendborg er, at det tit er utilpassede, unge hanner. De vil ud og se verden og måske finde en mage, siger Carl Kinze.

Der kan være en vis sikkerhed i at være i en flok, men det kan også give problemer med de øvrige delfiner. Så nogle af delfiner vælger muligvis, at det er bedre at være alene.

Han forklarer, at man dog kan se, at Delle ikke længere er en ung herre. Men der kan være mange forklaringer på, hvorfor han ikke er sammen med en flok.

- Delle er ferm til at fange havørreder, så måske har han bare fundet et sted med nem og lækker føde, og derfor bliver han hængende, siger han og fortsætter:

- Men hvis den rette mage pludseligt indfinder sig i samme område, så kan det være, at han slår sig til den flok.

Varmere vand kan give flere delfiner

Delfiner i dansk farvand er ikke et nyt fænomen. Det er før set, at de har været i områder i længere perioder. For eksempel havde vi også besøg af øresvin i 70’erne. Almindelige delfiner har også været forbi Danmark flere gange.

- Spørgsmålet er så, om varmere vand på grund af klimaforandringer, over årene vil gøre, at de slår sig ned her og yngler, siger Carl Kinze.

Han forklarer, at det er svært at spå om, hvordan delfin-bestanden ser ud i fremtiden i Danmark.

- De tre arter, som vi ser herhjemme, har alle forskellige præferencer i forhold til faktorer som vandtemperatur, føde og vanddybde Og så kan andre delfiner presse dem, så de rykker sig et andet sted hen, siger han.

Hvis du får billeder af hvaler eller delfiner i Danmark, opfordrer Carl Kinze til, at du deler dem på hvaler.dk's facebookside eller sender billederne til ham via mail. Det hjælper nemlig med at få et overblik over dyrene i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk