Det bugner med kviksand i Danmark: Sådan kommer du op af de skjulte fælder

Kviksand sluger dig ikke som på film. Men det er stadig farligt.

En guide i Frankrig, der er havnet i kviksand. Hvis du kommer i en lignende situation, handler det om at bevare roen og forsøge at flyde på kviksandet. (Foto: © pascal rossignol, Scanpix Denmark)

Tænk at komme gående på stranden eller i den dybe jungle, og pludseligt sidder du fast.

Ud af det blå begynder jorden at spise dig, og du opdager, at du har trådt i kviksand. Det går lynhurtigt, og snart har kviksandet slugt hele din krop.

Det er en klassisk situation, som alverdens film og serier elsker at trække hovedpersonerne igennem.

Derfor kan man som barn (og sommetider voksen) godt være bekymret for, om man en dag bliver slugt af kviksand.

Selvom man ikke skal tro på alt, man ser i film, så kan kviksand være farligt - og der findes masser af kviksand i Danmark.

Men kviksand er farligt af andre grunde, end vi ser på film.

Sandet kan ikke bære dig

Hvis du vil være helt sikker på at undgå et møde med kviksand, skal du holde dig fra steder med sand og vand.

Sand finder vi masser af på stranden, og her kan man under normale omstændigheder sagtens gå rundt, uden at man synker ned.

Men når der kommer store mængder vand til, som eksempelvis stiger op fra grundvandet, bliver sandkornene adskilt af vandet.

- Når vandet skubber sandkornene fra hinanden, kan sandkornene ikke på samme måde bære din vægt. Når du træder ned i blandingen, vil du synke ned, siger Anders Damsgaard, der er geolog ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

Når vand med højt tryk kommer nede fra, bliver sandkornene skubbet væk fra hinanden. Det er altså forskelligt fra, hvad der sker med det øverste lag sand, hvis det har regnet.

- Der skal meget vand til, for at det bliver til kviksand. Derfor ser vi ofte kviksand i sumpede områder med sand eller langs kysterne i Danmark, siger han.

Du kan genkende kviksand på, at det er meget vådt sand, hvor der ofte også løber vand væk fra området.

Danskere sidder fast hvert år

Vi ved ikke præcist hvor mange, men hvert år sidder danskere fast i kviksand. I år skete det blandt andet på stranden ved Thy.

I februar sad en 7-årig pige her fast, og måtte trækkes op af sin far. Han sad i første omgang også fast i kviksandet, da han kom sin datter til undsætning.

Både far og datter kom fri uden større skrammer, men kviksand kan potentielt være farligt.

- Når vi hører om, at mennesker dør i kviksand ude i verden, er det fordi, at de bliver udmattede eller vælter på en uheldig måde, siger Anders Damsgaard og fortsætter:

- De kan også i ekstreme situationer dehydrere eller fryse ihjel, hvis de sidder der længe uden hjælp. Hvis de er meget uheldige, kan de sidde fast, hvor tidevandet kommer tilbage, og de ender med at drukne.

Det sidste var lige ved at ske i 2019, hvor en dansk mand sad fast i kviksand ved Vadehavet. Han sad fast helt op til brystet, men redningsfolk kom ham til undsætning, før tidevandet steg.

I filmen Junglebogen fra 1994 kan du måske huske, at skurken Harley bliver slugt af kviksand. (Foto: © Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix)

Du er lettere end kviksand

Selvom der er masser af kviksand rundt omkring i Danmark, er den gode nyhed, at et møde med kviksand ikke foregår helt som på film.

- Man bliver ikke suget ind i kviksand, som man ser på film eller i andre dramatiske fortællinger, siger Anders Damsgaard.

Det er ikke muligt, fordi kviksands massefylde er større end menneskers.

Mennesker og pattedyr har en massefylde på cirka 1 kilo per liter, mens kviksand har en massefylde på cirka 1,6 kilo per liter.

- Det vil sige, at hvis et menneske træder ud i kviksand, vil man ikke synke helt ned, fordi man er lettere, end kviksandet er, forklarer Anders Damsgaard.

Det er det samme, der sker, når man svømmer i Det Døde Hav, der har et højt saltindhold.

- Det Døde Hav er også relativt tungt i forhold til mennesket, og kviksand er faktisk endnu tungere end det salte vand. Derfor vil man flyde ovenpå begge steder, siger han.

Du skal forholde dig helt i ro

Anders Damsgaard fortæller, at hverken du eller dit indre barn skal være bange for kviksand.

Men hvis uheldet er ude, er det en god idé at forholde sig i ro.

- Det er nemmere sagt end gjort, men man skal ikke gå i panik. Man skal lave rolige bevægelser, da kviksandet bliver mere fast, desto mere du bevæger dig, og du kan derfor komme til at sidde mere fast, siger han og fortsætter:

- Her kan det hjælpe at huske, at man ikke er på vej ned i et endeløst hul. Du vil blive hjulpet opad af naturen, hvis du forholder dig i ro.

Den bedste taktik er derfor at prøve at brede sin vægt lidt ud.

- Det er ligesom i vand. Hvis du står lodret, ryger du længere ned. Men hvis du forsøger at brede din krop ud, kan du nærmest komme til at flyde på kviksandet. Så forsøg at flyde ovenpå og få tilkaldt hjælp.