Drop de populære steder: Her er nogle af Danmarks oversete naturperler

Naturstyrelsen opfordrer dig til at undgå de mest populære naturområder.

I øjeblikket er Naturstyrelsen i fuld gang med at sætte skilte op ved Møns Klint.

Styrelsen ensretter adgangen til trapperne til stranden for at sikre, at de besøgende kan holde den nødvendige afstand til hinanden.

Weekenden kommer til at byde på sol og op mod 15 graders varme, og på mandag kan vi få helt op mod 20 grader.

Derfor forventer Naturstyrelsen, at folk vil strømme til de populære naturområder som for eksempel Møns Klint, Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland og Jægersborg Dyrehave i Nordsjælland.

- Der er jo ekstra god grund til at komme i naturen, når det, man normalt foretager sig, er vanskeliggjort at corona-krisen. Og folk er selvfølgelig mere end velkomne, siger Mads Jensen, der er kontorchef i Naturstyrelsen.

- Men vi opfordrer folk til at overholde de almindelige regler med at holde afstand og at undgå at samles mere end ti personer, fortsætter han.

For at undgå for mange mennesker, anbefaler Naturstyrelsen, at du opsøger nogle af de naturperler, der får knap så meget opmærksomhed.

Herunder er fire bud på oversete naturområder, og på udinaturen.dk kan du selv gå på opdagelse efter naturområder nær dig.

Tjenesten er netop blevet opdateret til formålet.

1

Tystrup-Bavelse på Sjælland

(© Naturstyrelsen)

Tystrup-Bavelse bliver kaldet for Sjællands svar på Silkeborgsøerne.

Søerne er skabt af is-afsmeltning under den sidste istid for cirka 15.000 år siden.

Her kan du ro i kano eller vandre i skovene og bakkerne omkring.

- Området er temmelig stort. Det er et istidslandskab med masser af bakker og søer, siger Elly Andersen, der er projektleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

- Ved Kongskilde Naturcenter, som lige nu er lukket på grund af corona, kan du blandt andet parkere og orientere dig. Og så kan du vælge mellem otte forskellige vandreruter. De er tematiseret, sådan at du kommer til at gå ved vandet i nogle af dem, mens du får de smukke udsigter på nogle af de andre ruter, fortsætter Elly Andersen.

Området ligger mellem Sorø og Næstved på Midtsjælland.

2

Helnæs på Fyn

(© Naturstyrelsen)

På Sydvestfyn ligger halvøen Helnæs, som både byder på flad og bakket natur.

- Når du kommer derud, kan du se de flotte bakker, der hedder Bobakkerne, hvor der er udsigter ud til vandet flere steder, siger Jakob Harrekilde Jensen, der er skovrider ved Naturstyrelsen Fyn.

Er du klar på lidt stigninger, kan du gå en to kilometer lang vandretur gennem bakkerne, som starter fra parkeringspladsen.

- Hvis der alligevel er for mange mennesker, kan du så tage videre på halvøen til det, som hedder Helnæs Made, hvor der mere plads, og hvor du blandt andet kan se en masse fugle, fortsætter han.

Her kan du vandre i et mere fladt område. Er du til en kold dukkert, kommer der en badestrand på den cirka tre kilometer lange rute.

3

Kompedal Plantage i Midtjylland

(© Naturstyrelsen)

Kompedal Plantage nær Silkeborg er en skov, der på en måde er indrettet som en storby i USA.

Den er nemlig bygget fuldstændig systematisk med grusveje, der er parallelle ligesom gaderne i for eksempel New York.

Der er i øvrigt masser af plads. Så hvis du vil undgå for mange mennesker på vandreruterne, så er Kompedal Plantage et godt sted at tage hen.

Når du alligevel er i området, kan du eventuel køre forbi det enorme skovområde Gludsted Plantage, der ligger sydvest for Silkeborg.

Det anbefaler naturvejleder og museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Aarhus Morten D.D. Hansen.

- Her findes en masse spændende fugle og en stor bestand af kronvildt. Du kan også finde natravn, siger han.

Gludsted Plantage er desuden et af de mindst besøgte skovområder i Danmark.

- Jeg garanterer, at der plads til rigtig mange mennesker, siger Morten D.D. Hansen.

4

Søheden Skov i Nordjylland

(© Naturstyrelsen)

Bor du i Nordjylland, kan du tage et smut forbi Søheden Skov, hvor du kan opleve kuperet natur midt i den Jyske Ås i Vendsyssel.

- Det er en blanding af skov og åben natur. Der er fine vandløb med kilder og lidt sump, og der er i det hele taget meget afvekslende natur, siger Helene Overby, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Vendsyssel.

Området er et begyndersted for børnefamilier med blandt andet naturlegepladser og bålpladser.

- Der er nogle afmærkede vandreruter, der er lette at følge. Og der er gjort lidt ekstra ud af skilte med formidling. Og så er der i øvrigt et troldetræ, som de små kan kravle ned under, siger Helene Overby.

Pas på hinanden og naturen

Er der for langt at køre, eller synes du alligevel, der er for mange mennesker til stede, så kan du selv opsøge vandreruter, bålpladser eller shelters på udinaturen.dk.

- Nogle af de steder, som er meget populære at komme, kan der være rigtig mange mennesker. Så hvis du kommer til en propfyldt parkeringsplads, kan du jo finde smartphonen frem og gå på opdagelse andre steder, siger Mads Jensen.

Når du så bevæger dig ud i det gode vejr, er det ikke kun corona-reglerne, der gælder. Det er også vigtigt, at du samler skrald op efter dig, holder din hund i snor, så den ikke stresser dyrene i naturen, og at du tænker på andre mennesker, der også nyder vejret.

- Det er det altid en god idé at tage hensyn til hinanden, når vi er ude i naturen. Det skulle jo gerne være sådan, at vi alle får en god oplevelse. Vi har jo alle forskellige behov, hvad enten man er meget fysisk aktiv eller har lyst til at gå en stille tur, siger Mads Jensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk