Ekstremt sjældent syn: Chimpanser og gorillaer går i krig med hinanden

Det er med al sandsynlighed chimpanserne, der har startet slåskampene.

- Vi er nødt til at lave flere observationer, før vi kan blive klogere på, hvorfor de to arter ryger i totterne på hinanden, siger ekspert. På billedet ses en gorilla. (Foto: Greg Gollin © Unsplash.com)

Gorillaer og chimpanser lever som regel i fred med hinanden i naturen.

Men det kan dog ske, at de kommer op at slås. Det er bare ekstremt sjældent, at vi mennesker observerer det.

I en ny undersøgelse fremlægger forskere to forskellige hændelser fra Loango National Park i Gabon i Centralafrika med chimpanser og gorillaer, der ryger i totterne på hinanden. Begge gange døde en gorillaunge.

- Det er formentlig noget, der foregår en gang imellem, og det er altså ikke atypisk adfærd. Men fordi, det er så svært at følge aberne og overvåge dem, er det sjældent, at det bliver observeret, siger zoolog ved Zoologisk Have København Mikkel Stelvig.

Næste skridt for forskerne er at lave flere observationer.

- Nu har man set det, at det sker. Så nu vil man gerne finde ud af, hvorfor det sker. Og det ved vi ikke endnu, før vi får flere observationer, fortsætter Mikkel Stelvig.

Chimpanserne var i overtal

I den ene hændelse var der 18 chimpanser og fem gorillaer (en alfahan, tre voksne hunggorillaer og en unge). Hændelsen varede 52 minutter.

I den anden hændelse var der 27 chimpanser, hvor nogle af dem også var involveret i den første hændelse. Der var syv gorillaer, der blandt andet talte en alfahan og to unger. Denne gang varede det hele 79 minutter.

- Når der er mange chimpanser og få gorillaer, kan chimpanserne nemmere overmande dem, og det spiller i høj grad ind på, hvorfor chimpanserne vælger at angribe dem, siger Mikkel Stelvig.

Mens gorillaerne ofte er mere passive, er det ikke unormalt, at chimpanser kan finde på at angribe andre abearter. Derfor er det med al sandsynlighed dem, som har startet slåskampene.

- I gamle dage troede vi også, at chimpanserne var fredelige frugtspisende aber ligesom gorillaerne. Men nu ved vi, at de også kan spise andre dyr, siger Mikkel Stelvig.

- Man har tidligere set chimpanser jage små aber af forskellige abearter. Chimpanserne tager simpelthen, hvad de kan få, fortsætter han.

Chimpanser spiser frugt, insekter planter, men kan også finde på at spise små pattedyr som for eksempel abeunger. (Foto: Julie Ricard © Unsplash.com)

Chimpanserne lærer hurtigt

Om chimpanserne har angrebet gorillaerne for at få noget føde, ved forskerne ikke.

- Det er første gang, vi ser det, og vi ved stadig ikke, hvordan det er opstået. Er det, fordi chimpanserne så en mulighed for noget ekstra protein? Eller handler det om noget ressource-overlap. Det sidste vil kræve mange flere observationer, før vi kan få et svar på det, siger Mikkel Stelvig.

Han forklarer, at chimpanser lærer hurtigt af deres succeser.

- Det kan være, at det er startet med et par tilfældigheder, og så har det været succesfuldt (de har fået fat i gorillaungen, red.). For chimpanser er gode til at tilpasse sig de forhold, der er. De lærer af det, der fungerer, siger Mikkel Stelvig.

Facebook
Twitter