Ekstremt velbevaret: Nu kan du se dinosaurernes konge i Danmark

Tyrannosaurus Rex og fem andre sjældne dinosaurere kan fra i dag ses på Statens Naturhistoriske Museum.

Tristan Otto er et af de mest komplette Tyrannosaurus Rex-skeletter, der nogensinde er fundet. (Foto: Frederik Wolff Teglhus © Statens Naturhistoriske Museum)

Det er ikke hver dag, at en konges skelet og kranie bliver udstillet på et museum.

Og det hører også til sjældenhederne, at en konges skelet er 12 meter langt, fire meter højt og har op til 30 centimeter lange og sylespidse tænder.

Men fra i dag kan du på Statens Naturhistoriske Museum komme helt tæt på Tristan Otto, der er et af de bedst bevarede eksemplarer af dinosaurernes konge, Tyrannosaurus Rex.

- Det er en fuldstændig enestående oplevelse at stå overfor det her skelet. Det er det tredjemest komplette T-Rex skelet, der nogensinde er fundet, fortæller Peter C. Kjærgaard, der er museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum og professor i evolutionshistorie.

- Man finder aldrig hundrede procent komplette fossiler. Men det at finde noget som Tristan Otto, der er 60 procent komplet og er så stort et dyr, er ufatteligt sjældent, siger han.

  • Kraniet af Tristan Otto er 92 procent komplet. Det er så dyrebart og tungt, at det er en kopi, som sidder på det udstillede skelet. Til gengæld kan man se det ægte kranie i en montre, der står sikkert på gulvet. (Foto: Frederik Wolff Teglhus © Statens Naturhistoriske Museum)
  • Skelettet er farvet sort af de mineraler, der lå i jorden, hvor fossilet blev fundet. Tristan Otto er opkaldt efter de to danske ejeres sønner Tristan og Otto. (Foto: Frederik Wolff Teglhus © Statens Naturhistoriske Museum)
  • På udstillingen kan man også møde kødæderen Allosaurus, der levede på et tidligere tidspunkt end Tyrannosaurus Rex. De største kunne veje op til to ton. (© Statens Naturhistoriske Museum)
  • Deinonychus var en af inspirationerne bag raptorerne i filmen Jurassic Park. På hver fod havde den en enorm klo, som kunne give byttedyr dødelige skader. (© Statens Naturhistoriske Museum)
  • Zephyrosaurus var ikke højere end en voksen mand og var et fremragende bytte for andre dinosaurer. (© Statens Naturhistoriske Museum)
1 / 5

En vaskeægte verdenspremiere

Tristan Otto blev fundet i 2010 i Montana i USA.

I dag er skelettet ejet af to udlandsdanskere, som købte det i 2015. Siden købet har skelettet været udstillet på Museum für Naturkunde i Berlin.

Men nu er Tristan Otto flyttet til Danmark sammen med fem andre dinosaur-fossiler.

De fem andre dinosaurer er aldrig før blevet udstillet, og derfor er det en vaskeægte verdenspremiere, danskerne får lov at opleve.

- T-Rex er den altoverskyggende stjerne, men for mig er det lige så fantastisk, at vi kan vise fem andre dinosaurer frem, der aldrig har været vist før, siger Peter C. Kjærgaard.

Museumsdirektøren er særligt glad for et meget velbevaret fossil af dinosauren Deinonychus.

Den var inspiration til raptorerne, som var blandt stjerne-dinosaurerne i filmen Jurassic Park.

- Det, vi ved fra film, bøger og tv om dinosaurer, kommer fra fossiler. De er grundlaget for al vores viden, og det er så overvældende at se den ægte vare, siger Peter C. Kjærgaard.

Uddøde for 66 millioner år siden

Dinosaurerne, der nu står udstillet på dansk jord, levede alle for mere end 66 millioner år siden.

- Dinosaurerne har været en af de mest succesfulde dyregrupper, der nogensinde har levet på planeten. I langt over 100 millioner år gik der dinosaurere rundt, fortæller Peter C. Kjærgaard.

Men de store øgler uddøde, da Jorden blev ramt af et kæmpe meteornedslag.

- Det sluttede på én gang, da meteoren kom ude fra rummet, hamrede ind i planeten og ændrede klimaet - og dermed også livsgrundlaget for dinosaurerne.

Med den nye udstilling på Statens Naturhistoriske Museum vil museet gerne have folk til at tænke over, hvad der sker på Jorden i dag.

- Når man står foran de her fantastiske dinosaur-skeletter, kan man ikke lade være med at tænke: Hvor er det synd, de er forsvundet Men det er præcis det samme, der sker i dag. Nu er det bare ikke dinosaurer, der forsvinder, men en masse andre plante- og dyrearter, som vi udrydder, siger Peter C. Kjærgaard.

Facebook
Twitter