Fire gange så stort som Samsø: Kæmpe have af koraller fundet ved Grønland

Selv i totalt mørke og på dybt vand, findes der koraller.

Forskerne brugte en særligt fremstillet 'slæde' med et påmonteret GoPro-kamera, til at fotografere koralhaven. De kunne se flere forskellige slags koraller - blandt andet søanemoner, som dem på billedet her. (Foto: ZSL/GINR © ZSL/GINR)

Tropiske temperaturer, krystalklart vand og tusindvis af farvestrålende fisk.

Det er nok det billede, de fleste har på nethinden, når de tænker på koraller.

Men nu har et hold forskere fundet koraller mange tusinde kilometer væk fra alt, hvad der minder om palme-øer og snorkelture.

I vestgrønland har de fotograferet en kæmpe "have" af koraller på 486 kvadratkilometer. Det svarer til mere end fire gange Samsøs størrelse.

- Man finder rigtig mange af den her slags. Jeg er ikke overrasket over, at man har fundet det, og jeg tror, man kommer til at finde mange flere, siger Ronnie Glud, der er professor i biogeokemi på Syddansk Universitet.

- Det er godt, at flere af dem bliver fundet, så vi kan få dem kortlagt og blive klogere på dem.

Lever i konstant mørke

De grønlandske koraller blev fundet på 500 meters dybde. Så langt nede, at solens stråler må give op, og revet derfor ligger i konstant mørke.

- Man kan sagtens finde koraller på flere kilometers dybde. Nogle er blevet fundet i to og tre kilometers dybde, fortæller Ronnie Glud.

I koralhaven blev der fundet flere forskellige arter - blandt andet søanemoner, som man også kan støde på, hvis man plasker rundt i varmere vand andre steder i verden.

Faktisk er det ikke usædvanligt at finde koraller og

koralrev
på meget nordlige breddegrader. De findes både ved Island, Færøerne og ud for Sverige og Norges kyster. Og i Danmark findes der også nogle omkring Skagerrak.

- Personligt tror jeg ikke, at der er nogle temperaturbegrænsninger på, hvor man kan finde koraller og rev. Hvis der bare er mad nok til korallerne, kan de sagtens være, hvor der er meget koldt vand, forklarer Ronnie Glud.

Masser af liv

Koraller i både varmt og koldt vand spiller en vigtig rolle for livet i verdenshavene.

Ronnie Glud har tidligere deltaget i forskning, hvor man har undersøgt, hvor stor aktivitet der var på

koralrev
i koldt vand sammenlignet med den mudrede havbund ved siden af revene.

Det viste sig, at

koralrevet
brugte fem til ti gange mere ilt end den omkringliggende havbund. På den måde kunne man se, at der var væsentligt mere biologisk aktivitet på
koralrevet
.

- Ligesom med

koralrev
, der ligger i varmt vand, er der også meget, meget stor biodiversitet på de
koralrev
, der ligger på dybt og koldt vand. De er hot-spots for biodiversiteten, siger han.

Afbleges ikke

Den nyfundne koralhave i Grønland ligger ved siden af et område, hvor der blandt andet bliver fisket med såkaldt bundtrawl. Her slæber fiskebådene store net henover havbunden.

Men når man fisker på denne måde, risikerer man at hvirvle en masse materiale fra havbunden op.

- Hvis man bliver ved med at trawle tæt på området med koraller, kan man frygte, at det ophvirvlede materiale lægger sig ovenpå og kvæler dem, forklarer Ronnie Glud.

Forskerne, der opdagede den grønlandske koralhave, håber derfor på, at området nu kan blive fredet.

Heldigvis skal man ikke umiddelbart frygte afblegning af koraller, der ligger dybt nede i havet. Afblegningen skyldes stigende temperaturer i havene, og har ramt koraller, der ligger på lavere vand, hårdt.

- Det tager meget, meget lang tid, før vi ændrer temperaturerne på 500-1.000 meters dybt vand. Det går stærkt i overfladevandet, men det tager lang tid dybere nede, siger Ronnie Glud.

Facebook
Twitter