For første gang nogensinde finder forskere et tusindben med 1000 ben

Tusindbenet har 1306 ben, hvilket næsten er en fordobling af den tidligere rekord.

Forskerne fandt fire eksemplarer af den nye art. Det er et hun-tusindben, der har fået rekorden for sine 1306 ben. (© Paul E. Marek; Bruno A. Buzatto; William A. Shear; Jackson C. Means; Dennis G. Black; Mark S. Harvey; Juanita Rodriguez; Scientific Reports.)

‘Tu-tu-tusindben, en hva’, hva’, hva’ for én?’

Du kender sikkert børnesangen om tusindbenet, og spørgsmålet er helt korrekt: ‘Hvad for en?’

For man har ikke tidligere kendt til en art af tusindben, der faktisk har 1.000 ben. Men det har netop ændret sig.

I et australsk borehul hele 60 meter under jordens overflade har forskere fundet det første tusindben, der lever op til sit navn. Nærmere bestemt har den nyopdagede art Eumillipes persephone op til hele 1.306 ben.

Den tidligere rekord var 750 ben.

Forskerne fandt fire eksemplarer af den nye art.

- Da jeg så, at et af eksemplarerne af den nye art har 1.306 ben, tænkte jeg, at det var da lige godt imponerende. Det er næsten en fordobling fra rekorden på 750 ben, siger Henrik Enghoff, der er professor ved Naturhistorisk Museum og ekspert i tusindben.

- Det nye fund er sjovt, og noget vi har ventet på i mange år, fortsætter han.

  • Den nye art tilhører en gruppe af tusindben, der har et tilspidset hoved. Her har den en kæbe, som tusindben almindeligvis bruger til at tygge sit føde. Men den nye arts kæbe er meget reduceret. Forskere ved ikke helt, hvordan tusindben med den type kæbe indtager føde. (© Paul E. Marek; Bruno A. Buzatto; William A. Shear; Jackson C. Means; Dennis G. Black; Mark S. Harvey; Juanita Rodriguez; Scientific Reports.)
  • Den nye arts krop består af op til 330 segmenter (© Paul E. Marek; Bruno A. Buzatto; William A. Shear; Jackson C. Means; Dennis G. Black; Mark S. Harvey; Juanita Rodriguez; Scientific Reports.)
1 / 2

Måske ikke den sidste rekord

Den nye art af tusindben er nu det dyr i verden, der har flest ben.

Men selvom den har mange ben, betyder det ikke, at den er lang for at få plads til dem alle.

- Nogle tusindben bliver op til 30 centimeter, men den nye art er ikke usædvanligt lang. Den er ‘kun’ cirka ni centimeter og meget tynd, siger Henrik Enghoff.

Det varierer inden for samme arter af tusindben, hvor mange ben et bestemt tusindben har.

Gennem livet får tusindben flere og flere ben. De fleste arter bliver kun født med seks til otte ben, men som de ‘skifter ham’ gennem livet, kommer der flere ben til.

Derfor kan vi også opleve, at der vil blive sat en ny rekord.

- Det kan sagtens være, at 1.306 ben kun er den foreløbige rekord, da der kan komme et andet eksemplar indenfor samme art, der har endnu flere ben, siger Henrik Enghoff.

Ben bliver brugt forskelligt

De fleste tusindben er slet ikke i samme liga som den nye art, når de kommer til antallet af ben. Mange tusindben har ‘kun’ 100-200 ben.

Og hvordan benene bliver brugt, er forskelligt fra art til art.

- De fleste tusindben lever i jord eller sammenpressede, visne blade. Her bruger nogle tusindben de mange ben til at tage fra og mase sig gennem jorden eller de blade, de lever i, siger Henrik Enghoff og fortsætter:

- Andre bruger benene til at stemme kroppen op mod overlaget og skabe en sprække. Atter andre gør som regnorme: De strækker kroppen ud og trækker derefter kroppen sammen, så bagenden bliver hevet med, og på den måde kommer de frem.

Hvordan den nye art bevæger sig frem i verden er stadig uvist.