Første gang nogensinde? Gul pingvin fanget på kamera

Forskere mener, at den gule fjerdragt kan gøre pingvinen særlig udsat for rovdyr.

Kongepingvinerne har almindeligvis sorte og hvide fjerdragter med en smule gult og orange - men den særlige pingvin er kun gul og hvid. (Foto: DAVID MOIR © Scanpix)

Den belgiske fotograf Yves Adams rammer jackpot i december 2019.

Her er han leder på en ekspedition for fotografer til en af de mindre øer ved Sydgeorgien i Det sydlige Atlanterhav.

Mens holdet pakker deres gummibåde sammen efter ankomst til øen, ser Yves Adams pludseligt noget mystisk: Blandt 120.000 kongepingviner får han øje på en helt gul kongepingvin.

Det skriver The Independent, efter at Yves Adams har delt billeder af den gule pingvin på sin Instagram-profil.

Du kan klikke her, og se billederne af den gule pingvin.

Flere medier skriver, at det formentlig er første gang nogensinde, at en gul pingvin er blevet opdaget.

Ikke albino, men tæt på

Hvad den præcise årsag er til pingvinens særlige farve, ved forskere ikke, da der kun findes et billede af den gule pingvin - men et bud er leucisme.

Leucisme betyder, at der er reduceret eller intet pigment i fjer, skind eller pels.

Det gør, at dyret bliver lysere end almindeligvis eller helt hvidt.

Det minder om albinisme (at være albino, red.), som kendes fra både dyr og mennesker, hvor alt pigment er forsvundet i kroppen.

Men hos dyr med leucisme kan der være farvestoffer, der stadig er i kroppen.

- Hos ‘den gule pingvin’ ser det ud til, at et gult pigment er dominerende på dele af kroppen. Kroppen kan altså udtrykke det gule pigment, men ikke det mørke pigment, som ellers er dominerende hos de andre kongepingviner, siger Tobias Wang.

Han er professor i zoofysiologi ved Aarhus Universitet.

- Det gule pigment har de andre kongepingviner også på brystet, men hos den gule pingvin er det meget mere udbredt i fjerdragten på brystet og hovedet, siger han.

I større fare end andre

Selvom det kan være godt at skille sig lidt ud fra mængden, er det ikke en fordel for den gule pingvin, når det kommer til overlevelse.

Den gule og hvide fjerdragt kan nemlig gøre pingvinen mere udsat overfor fjender.

- De almindelige kongepingviners sorte og hvide fjerdragt gør, at de er bedre kamufleret i vandet end den gule og hvide pingvin, siger Kirstin Anderson Hansen.

Hun forsker i havdyrsadfærd ved Syddansk Universitet.

- Jeg forestiller mig, at den lyse pingvin er meget nemmere at se og snuppe i vandet eksempelvis for en søleopard eller en spækhugger, siger hun.

Udseende er ikke alt

Heldigvis for den gule pingvin betyder den særegne farve i fjerdragten ikke nødvendigvis, at den skal leve uden for en flok.

- Selvom alle kongepingviner ligner hinanden på en prik, vil jeg mene, at den gule pingvin nok skal være accepteret i flokken. Ud fra vores viden om andre pingvinarter, bliver en pingvin ikke behandlet anderledes, fordi den ser anderledes ud, siger Kirstin Anderson Hansen.

Der er derfor også håb om, at den gule pingvin finder en mage - eller måske allerede har gjort det.

Det betyder dog ikke, at der kommer gule pingvin-unger.

- Det vil kræve, at den anden pingvin også har leucisme, hvilket ikke er sandsynligt. Pingvin-ungerne vil ligne de almindelige kongepingviner med hvid og sort fjerdragt, da evnen til at danne det mørke pigment korrekt vil komme fra den anden pingvin, siger Kirstin Anderson Hansen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter