Forskere går på fossiljagt i nyopdaget dinosaur-rige

Den såkaldte Jurassic Mile i USA skal give ny viden om dinosaurernes verden.

Forskere har allerede fundet en del fossiler i området kaldet Jurassic Mile. Men de har indtil videre kun udforsket en lille del af området, der udgør cirka 2,6 kvadratkilometer. (© Children's Museum of Indianapolis.)

Forskere fra hele verden skal nu på en af verdens største dinosaurjagter.

Over 100 forskere fra blandt andet England, USA og Holland skal lede efter skeletter og spor i den forholdsvis nyopdagede Jurassic Mile i Badlands-området i den amerikanske stat Wyoming.

Her levede nogle af verdens største dinosaurer for cirka 150 millioner år siden i den sene Jura-periode.

- Sådan et udgravningssted, som det her, giver mulighed for, at vi får mere kontekst, altså forståelse af sammenhængen, siger professor i evolutionshistorie og direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, til videnskabsmagasinet Så vidt vi ved på P1.

- Vi vil meget gerne have mere viden om, hvad det var for en verden, de her dinosaurer levede i. Hvad var det, de levede af? Og hvad for noget plantemateriale var der?, fortsætter han.

Området, der cirka er 2,6 kvadratkilometer, blev opdaget for nogle få år siden. Men forskere har allerede fundet fossiler og fodspor af både planteædende og kødædende dinosaurer.

I 2018 gravede man fx en cirka to meter lang knogle op fra en Brachiosaurus, som er en af de mest kendte store planteædere.

Brachiosaurus er en slægt af planteædende dinosaurer. Det er en af de største dinosaurer, man kender til. I Hollywood-filmen Jurassic Park fra 1993 er det den første levende dinosaurer, hovedpersonerne bliver introduceret til. (Foto: Nobu Tamura © WikiMedia Commons)

Forsker: Fossiler ligger foran fødderne

På trods af flere spændende fund har forskere kun udforsket en lille del af området. Jurrassic Mile kan derfor byde på meget mere.

- Det her projekt kan give os en del flere klodser til at bygge den verden, som de her dinosaurer levede i for 150 millioner år siden. Og det har jeg da også store forventninger til, siger Peter C. Kjærgaard og fortsætter:

- Når man kigger ud over det her prærieområde, så ligner det hele det samme. Og man kan næsten ikke se forskel. Men når man så står og kigger ned, så ligger fossilerne ofte lige foran fødderne af en. Og det er jo helt fantastisk.

Peter C. Kjærgaard har selv været i Wyoming og været med til at udgrave dinosaurer. Dog ikke i Jurassic Mile-området, men et område, der ikke ligger langt derfra.

- En af mine yndlingsdinosaurer, jeg har været med til at udgrave, er Triceratops, som vi også kender fra Jurassic park-filmene. At være med til at grave sådan et dyr ud og være den første, der rører ved det, i mange millioner år, det er en helt utrolig og magisk oplevelse, siger han.

Projektet med Jurassic Mile er et samarbejde med the Childrens Museum of Indianapolis. Der er givet, hvad der svarer til 180 millioner kroner til projektet.