Forskere løser mysteriet om zebraens striber

Zebraens striber forvirrer fluerne. Det viser forsøg med udklædte heste og avanceret videoteknik.

Zebraen skiller sig ud fra de andre dyr på Savannen med dens karakteristiske striber. Det har fået forskerne til at undre sig. (Foto: Bas de Korte, Unsplash) (Foto: Photo by Bas de Korte on Unsplash © Photo by Bas de Korte on Unsplash)

Min fireårige datter spurgte mig for nyligt, hvorfor zebraen har striber.

Jeg kendte ikke svaret. Derfor måtte jeg i al hast komme med en hurtigt opfundet forklaring – for på den måde at undgå, at min lille pode opdagede, at hendes mor ikke ved alt.

Men spørger hun igen, har en gruppe engelske forskere nu hjulpet mig – og alle andre forældre, der fuldstændigt sagesløse kunne møde spørgsmålet.

For forskerne har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor de har observeret hestebremsers adfærd omkring zebraer og heste. Deres konklusion efter nøje observationer er, at de flotte striber holder fluer på afstand.

- Det er ret markant at have striber på hele kroppen, og derfor er det spændende for os at vide, hvorfor zebraer har det. Den her undersøgelse underbygger, at en del af forklaringen nok er, at det kan holde snyltere som hestebremere og klæg på afstand, siger Mikkel Stelvig, som er zoolog i Zoologisk Have København.

Striberne forvirrer rovdyr og regulerer temperaturen

Det er ikke første gang, at forskere har undret sig over zebraens bemærkelsesværdige udseende. Og derfor er der også flere forklaringer.

For et rovdyr kan striberne gøre det svært at se omridset af de enkelte dyr, når den møder en flok zebraer. Derfor er det svært for den at udvælge ét dyr at gå efter. Foto: Jane Wimmerlin, Unsplash.

- Der er den klassiske. Den omhandler, at striberne gør det svært for rovdyr at adskille omridset af enkeltdyr i flokken, hvilket igen gør det svære for rovdyr at jage zebra i flok. Så er der dem, der mener, at striberne kan give zebraen bedre temperaturregulering, siger Mikkel Stelvig.

Derudover har forskere også diskuteret, om striberne gør det lettere for en zebra at spotte artsfæller og muligvis genkende hinanden i en større flok. For striberne er nemlig unikke, lidt ligesom menneskers fingeraftryk.

- Endelig er der den her forklaring med, at striberne holder blodsugende parasitter på afstand, siger Mikkel Stelvig.

Og det er altså netop den sidste forklaring, som bliver bekræftet i den engelske forskning.

Striberne giver en elendig landingsbane for fluerne

I undersøgelsen har forskerne analyseret videoer af hestebremsers opførsel helt tæt på både zebraer og deres nære slægtninge, tamheste.

De opdagede, at striberne ikke afholdte fluerne fra at flyve hen til zebraerne. Men når fluerne forsøgte at lande på en zebra, mislykkedes landingen oftere sammenlignet med hestene.

- Striberne forstyrrer muligvis hestefluens visuelle system, når den skal til at lande, fortæller professor Tim Caro fra Bristol Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Udklædte heste som kontrol

Men for at være sikre på, at fluernes ændrede opførsel faktisk skyldtes striberne, lavede forskerne endnu et forsøg. De gav nogle heste stribede dækken på. Og det ændrede fluernes adfærd. Færre fluer landede simpelthen på det stribede dækken sammenlignet med et ensfarvet dækken.

Heste i 'pyjamas'-udklædning bekræftede forskernes teori. Billede: School of Biological Sciences, University of Bristol

- Og det tyder altså på, at det reelt er striberne, der holder fluerne på afstand, forklarer Mikkel Stelvig.

Han henviser til et lignende forsøg, der blev lavet i 2012. Her malede forskere striber på heste og undersøgte, hvordan klæg (blodsugende fluer) reagerede. Og udklædningen gjorde, at klægene holdt sig mere væk.

Parasitter plager savannens dyr

Set fra et evolutionært synspunkt mener Mikkel Stelvig, at det giver mening for dyr i troperne at undgå blodsugende eller æglæggende snyltere.

- På savannen har det betydning for overlevelsen, hvis man kan undgå parasitter. Man klarer sig bedre. Så ting, der kan mindske plagen fra parasitter, vil give en selektiv fordel, forklarer han.

Alligevel understreger han, at det sandsynligvis ikke er den eneste forklaring. For striberne kan sagtens give zebraen mere end en fordel.

- Som regel er der flere faktorer, der gør, at dyr udvikler sig, som de gør. Så at teorien her bliver underbygget, gør ikke, at vi skal afvise de andre forklaringer, siger Mikkel Stelvig.

Facebook
Twitter