Forskere: Vi har fundet den reneste luft på Jorden

Det er svært at finde et uberørt sted på Jorden, men Det Sydlige Ishav er fri for forurenende partikler.

Det fjerntliggende Sydlige Ishav omslutter Antarktis (arkivfoto.) (Foto: STAFF © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Forskere mener at have fundet stedet med den reneste luft på Jorden.

Atmosfærelaget umiddelbart over Det Sydlige Ishav omkring Antarktis er nemlig fri for fourenende partikler skabt af menneskelig aktivitet, skriver flere internationale

medier
, blandt andre CNN.

- Med det hastigt skiftende klima som følge af menneskelig aktivitet er det svært at finde noget sted på Jorden, der er uberørt af mennesker, oplyser Colorado State University.

Der er ifølge universitetet tale om 'et første studie af sin slags'.

Sammensætningen af såkaldte aerosoler - små flydende eller faste partikler i luften - er nemlig aldrig før blevet målt syd for den 40. breddegrad.

Det er netop aerosoler, der skaber luftforurening, skriver CNN.

Under minimal indflydelse af mennesker

Universitetet selv skriver, at der er brugt dna-sekventering, undersøgt luftstrømme, og at partiklerne er blevet sporet for at fastslå deres oprindelse.

Dermed er man nået frem til, at Det Sydlige Ishav stort set er urørt af aerosoler fra menneskelig aktivitet og fjerne landmasser.

- Sammenlagt peger det på, at Det Sydlige Ishav er et af de meget få steder på Jorden, der er under minimal indflydelse fra menneskers aktiviteter, lyder det fra universitetet.

Studiet er

offentliggjort
i tidsskriftet Proceedings of The National Academy of Sciences.

Forskningsholdet blev ledet af professor Sonia Kreidenweis, der på et særligt fartøj stævnede ud fra Tasmanien syd for Australien.

Herfra sejlede holdet sydpå til kanten af den antarktiske ismasse, hvor de foretog undersøgelser af de luftbårne partikler, der ofte kan flytte sig tusindvis af kilometer, skriver CNN.

Verdenssundhedsorganisationen

WHO
har kaldt luftforurening en verdensomspændende sundhedskrise. Det anslås, at syv millioner
dødsfald
årligt skyldes luftforurening.

Ifølge en rapport

offentliggjort
i januar, som forskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet står bag, dør cirka 4.200 danskere hvert år for tidligt af luftforurening.

/ritzau/

Facebook
Twitter