Giftig og bi-dræbende hveps har kurs mod Danmark

Aggressive, asiatiske hvepse bevæger sig op gennem Europa. Et eksemplar er nu fundet i Hamborg.

En underart af den asiatiske gedehams "Vespa velutina" er blevet fundet i Hamborg - 140 kilometer fra den danske grænse. (Foto: Danel Solabarrieta © Flickr)

Du har sikkert selv siddet på terrassen en varm sommerdag og nydt en kold øl eller en pølse fra grillen, men er blevet forstyrret af summen fra en bi eller en hveps.

For nogle er lyden så skræmmende, at de springer op og flygter.

I fremtiden kan oplevelsen blive endnu værre. For en ubuden gæst fra det sydøstlige Asien nærmer sig den danske grænse.

Den ubudne gæst hedder asiatisk gedehams.

Det er en invasiv art, som første gang blev fundet i det sydlige Frankrig i 2005.

Siden har den spredt sig op gennem Europa og er nu fundet i blandt andet Spanien, Portugal, Belgien, Holland og det sydlige England.

Og nu er netop blevet offentliggjort i en undersøgelse, at man i efteråret 2019 fandt en asiatisk gedehams i Hamborg - cirka 140 kilometer fra den danske grænse.

Det er det nordligste fund af den asiatiske gedehams i Europa nogensinde.

Der er da også en stor mulighed for, at vi kommer til at finde gedehamsen i danske natur indenfor få år.

Det siger biolog Lars Brøndum fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Det er en kombination af, at den asiatiske gedehams faktisk trives godt i Europa, hvor den spreder sig lystigt, og den globale opvarmning med stigende temperaturer, som gør, at gedehamsens grænse rykker længere mod nord, siger han.

Man regner med, at den asiatiske gedehams er kommet til Europa med noget gods fra Sydøstasien.

Denne gedehams af underarten Vespa velutina nigrithorax blev fundet i Hamborg i september 2019. (© Husemann M - Sterr A - Maack S - Abraham R (2020))

Arten bliver betegnet som invasiv.

Den asiatiske gedehams angriber oftere

Der er flere grunde til, at man ikke er glad for, at den asiatiske gedehams er kommet til Europa.

- Den asiatiske gedehams er mere aggressiv end vores almindelige gedehamse, når den skal forsvare sig. Og det gør, at mennesker oftere kan blive udsat for angreb, siger biolog Lars Brøndum.

Ifølge Lars Brøndum er den underart af asiatisk gedehams, som er fundet i Hamborg, på størrelse med stor gedehams, som vi kender fra Danmark.

En stor gedehams kan blive op til 35 mm lang. Og netop fordi den er ret stor, har den ikke behov for at være særlig aggressiv.

- Men den asiatiske gedehams er anderledes. Den kan finde på at gå til angreb i større omfang end stor gedehams, som er lidt mere godmodig. For eksempel, hvis man forstyrrer dens bo, siger Lars Brøndum.

Et stik fra en asiatisk gedehams kan være en smertefuld oplevelse.

Men det er ikke specielt farligt at få et enkelt stik, hvis man er voksen og rask.

- Det store problem opstår, hvis man er allergisk overfor hvepse- og bistik. Her er der flere eksempler fra udlandet, hvor folk simpelthen er døde som følge af stik fra asiatisk gedehams, siger Lars Brøndum.

Hvis man forstyrrer et bo med asiatiske gedehamse, er der ifølge Lars Brøndum også større risiko for, at man bliver angrebet af flere gedehamse på én gang.

Og hvis man få flere stik, kan det begynde at blive farligt.

Bider hovedet af honningbier

Den asiatiske gedehams kan ikke kun være et problem for mennesker.

Den er også dårligt nyt for honningbier.

Asiastisk gedehams er nemlig kødædende og spiser andre insekter, og den har en forkærlighed for honningbier.

I Asien er honningbierne vant til gedehamsene og har derfor udviklet et effektivt forsvar mod dem.

- Når en gedehams angriber en bikube, omringer honningbierne den og former en form for kugle. Her laver de nogle kraftige bevægelser med deres muskler, som udvikler en voldsom varme, som nærmest koger gedehamsen, siger Lars Brøndum.

Men fordi den asiatiske gedehams ikke hører hjemme i den europæiske natur, har de europæiske honningbier ikke lært den teknik og er ret forsvarsløse mod gedehamsen.

- Hvis en asiatisk gedehams lander ved en europæisk bikube, kommer der som regel kun en enkelt soldaterbi ud ad gange for at forsvarer boet. Her bider den asiatiske gedehams simpelthen hovedet af bierne en efter en, siger Lars Brøndum.

Og ifølge Lars Brøndum kan det føre til et rent blodbad.

For når den asiatiske gedehams har dræbt nok bier, flyver den efter forstærkning.

Så kan resten af flokken tage livet af en hel bikube. Bierne bruger de som mad til sig selv og deres larver.

Forskere ved endnu ikke, om fundet af den asiatiske gedehams i Hamborg betyder, at arten har slået sig ned i området, eller om den for eksempel er kommet med et skib.

Men forskerne slår dog fast, at det ikke er usandsynligt, at den asiatiske gedehams er kommet til Hamborg ad naturlige veje fra resten af Europa.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk