Glædelig 'Galentines Day': Giraffer med mange ‘veninder’ lever længere

Modsat mange andre flokdyr, der bliver i én gruppe, skifter hun-giraffer ofte 'vennerne' ud.

En undersøgelse af 500 hun-giraffer viser, at de mest sociale dyr lever længere, Måske fordi det mindsker risikoen for stress og sult. (Foto: Jamin © WikiMedia Commons)

I morgen er det Valentines dag, der for mange står i kærlighedens og parforholdets tegn.

Men også kærligheden til veninderne bliver markeret disse dage. Der er nemlig nogle, der fejrer såkaldt ‘Galentines Day’.

Konceptet stammer fra den amerikanske komedieserie ‘Parks and Recreation’, hvor seriens kvindelige hovedperson hvert år fejrer sine veninder den 13. februar.

Netop ‘glædelig Galentines Day’ kan vi også sige til girafferne.

Ny forskning viser nemlig, at hun-giraffer lever længere, hvis de har mange ‘veninder’.

- Det er ny viden, at det kan være en fordel for hun-giraffer at have kontakt med mange andre hun-giraffer. Det giver os et nyt indblik i, hvilke faktorer der spiller ind på, om en giraf lever længe eller ej.

Det siger Mads Frost Bertelsen, der er zoologisk direktør ved København Zoo og adjungeret professor hos Københavns Universitet.

Giraffer gør det på deres egen måde

Mange dyrearter lever i en flok.

Ofte har dyrene en fast gruppe, hvori de opfostrer deres unger og hjælper hinanden med at skaffe føde.

Men sådan er det ikke for hun-giraffer.

Deres grupper er mere flydende.

Eksempelvis kan to forskellige grupper af giraffer mødes, hvorefter de bliver blandet og danner nye grupper. På den måde udskifter hun-girafferne deres veninder og får et større socialt netværk.

- De to ‘nye’ grupper kan mødes senere på dagen eller et par dage senere, og så blandes hun-girafferne indbyrdes på kryds og tværs igen. Det kan ske med mange forskellige grupper af hun-giraffer, siger Mads Frost Bertelsen og fortsætter:

- Det ser ud til, at det er en fordel for en hun-giraf, hvis hun møder så mange andre hun-giraffer som muligt. Giraffer, der ikke har så stort et ‘netværk’, ser ud til at leve kortere tid.

Tidligere undersøgelser i Københavns Zoo har vist, at der også i fangenskab er nogle giraffer, der har mere interaktion end andre.

Hvorfor ved man ikke.

Antallet af interaktioner med nye ‘venner’ ser ifølge den nye undersøgelse både ud til at spille en større rolle for overlevelse end hvor meget føde, der er i et område, og om girafferne er i et område tæt på mennesker.

Hjælper måske mod sygdom og stress

Hvorfor mange ‘venner’, ser ud til at være en fordel for hun-girafferne, ved vi ikke.

Men forskerne bag den nye undersøgelse har nogle teorier.

Nogle af de hyppigste dødsårsager for en hun-giraf er nemlig sygdom, stress eller fejlernæring.

Og her kan mange sociale forhold komme en hun-giraf til gode, fortæller Barbara König, der er hovedforfatter på den nye undersøgelse til phys.org.

Hun forklarer, at når hun-girafferne skifter flok på kryds og tværs, kan de udveksle information om steder, hvor de kan få ordentlig føde.

Når girafferne lever i større grupper, kan de også hjælpe med at opfostre hinandens unger.

Og så står de stærkere, når der kommer hanner, der vil chikanere dem, hvilket kan mindske stressniveauet for en hun-giraf.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter