Den 10. maj 2018 begyndte jorden at ryste og skælve udenfor øen Mayotte, der ligger ved Madagaskar.
Årsagen var et jordskælv, og dem har der været usædvanligt mange af siden. Området har haft 1.800 jordskælv over 3,5 på richterskalaen siden maj 2018.
Det har skabt såkaldte ‘tremors’ - en form for konstant, lav-frekvens støj eller rumlen fra undergrunden på grund af rystelser - der kunne måles i hele verden.
- Vi kunne se det på målinger her i Danmark, siger Trine Dahl-Jensen. Hun er seniorforsker og seismolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS).
De kraftigste 'tremors' har varet op til 20 minutter. Tre gange var de særligt stærke, fortæller Trine Dahl-Jensen.
- Det skete to gange i september 2018, og én gang i november 2018. Det var den 11. november, at man opdagede de her ‘tremors’, der kunne opfanges af seismisk måleudstyr i hele verden, siger Trine Dahl-Jensen.
Mysteriet har indtil nu været uforklarligt: Hvorfor ryster hele jorden pludselig?
Nu mener et forskerteam, blandt andet med forskere fra Frankrigs Centre national de la recherche scientifique, at de muligvis har fundet svaret på de mystiske jordskælv og ‘tremors’.
Verden har fået en ny vulkan.
En vulkan er født
En undersøisk vulkan er nemlig brudt gennem havbunden. Når magma er brudt gennem havbunden har det givet jordskælv og ‘tremors’, mener forskerne bag undersøgelsen.
Og det er Paul Martin Holm enig i. Han er lektor i geologi ved Københavns Universitet, hvor han har forsket i vulkaner. Men han er ikke en del af forskerteamet bag undersøgelsen.
- Det er almindeligt, at der er jordskælv, når magma baner sig vej op gennem Jordens skorpe. Det usædvanlige her er, at der også er meget store jordskælv. Når der almindeligvis opstår en vulkan, er der ikke så store rystelser, siger han fortsætter:
- Og ved den nye vulkan mener forskerne også, at der er eksplosioner af magma, selvom det er 3,5 kilometer under vandet.
Paul Martin Holm forklarer, at eksplosioner af magma sker, fordi stoffer i magmaen hellere vil være i luftform på Jordens overflade. Det er ofte vand, der eksploderer, fordi det vil være i en anden form som for eksempel damp.
- Men fordi trykket er højt på 3,5 kilometers dybde, så plejer der ikke at ske eksplosioner. Det er usædvanligt med de serier af jordskælv, der har været, og vi har ikke set noget lignende før, siger Paul Martin Holm.
800 meter høj vulkan
For at forstå det mystiske fænomen lavede de franske forskere først målinger på havbunden for at analysere jordskælv og andre ændringer. Herefter har de også scannet bunden.
Og forskerne kunne den 16. maj offentliggøre et billede, der viser, at der på havbunden rejser sig en kegle på 800 meter. Den er fire-fem kilometer i diameter.
Forskerne kan også se på deres målinger, at øen Mayotte rykker sig mod øst.
- Øen både synker og bevæger sig en smule. Det tyder på, at der er et magmakammer under, hvor magmaen flytter sig og flyder ud, siger Paul Martin Holm.
Et magmakammer dannes under Jordens overflade, hvor magma dannet dybere nede samler sig under opstigning og danner mere magma. Når en vulkan går i udbrud, kommer magmaet fra magmakammeret.
Så det er altså endnu et tegn på, at det er en vulkan, der er blevet født.
- Og på kort over havbunden, man har fra 2015, kunne man ikke se den store kegle. Så jeg tror også, at det er en ny vulkan, de har fundet, siger Paul Martin Holm.
Fænomenet skal undersøges mere
Forskningen er stadig ikke blevet peer-reviewed (gennemlæst og godkendt af udvalgte forskere indenfor feltet, red.), men Trine Dahl-Jensen mener, at den nye forskning er et godt bud på en forklaring.
- Forskningen ser meget plausibel ud. Tolkningen af billedet kan man diskutere, men data kan man jo se. Der er noget dernede. Og her kunne det tyde på, at det er en vulkan. Jeg synes, at det er spændende resultater, og jeg tror, at de har ret, siger hun.
Og det samme mener Paul Martin Holm.
- Jeg tror bestemt også, at det er en vulkan, der er fundet.
I en pressemeddelelse skriver forskerne bag undersøgelsen, at deres forskning kun er de indledende undersøgelser. Der skal endnu mere forskning til for at blive klogere på vulkanen.