Hjælp din bedste ven: Sådan får du din hund trygt gennem nytårsaften

Bliver din hund skræmt af store nytårsbrag kan den udvikle angst overfor lyde.

Fyrværkeri kan give din hund lydfobi. Det kan gøre den bange for tordenvejr eller en dør, der smækker. (Foto: Unsplash.com © Billedcollage af DR)

Når uret rammer midnat nytårsaften, og champagnen flyder, er der mange mennesker, der fejrer det nye år med fyrværkeri.

Det er tit festligt og flot.

Men for vores firbenede venner kan det være traumatiserende, når der fyres krudt af.

- Hvis en hund først har oplevet at være rigtig bange på grund af fyrværkeri, kan det faktisk ende med at blive til angst. Det er særligt, hvis hunden er i snor, når braget kommer. Den bliver nemlig fastlåst i en situation, hvor den ikke føler, at den kan flygte.

Det forklarer Hanne Kølbæk Jørgensen, der er dyrlæge på Anicura Dyrehospitalet City Syd i Aalborg.

I værste fald kan det ende med, at din hund udvikler fonofobi, der også kaldes lydfobi, der kan give gener for den på helt almindelige dage.

- Frygten for fyrværkeri kan udvikle sig over tid. Hver gang hunden hører et brag, kan den blive mere angst, siger hun og fortsætter:

- Med tiden kan frygten for fyrværkeri udvikle sig til, at den også bliver bange, når for eksempel en dør smækker eller det tordner.

Flygt med Fido under armen

Når du går tur med din hund op til nytår, er det derfor en god idé at komme et sted hen, hvor der er mindre risiko for, at der fyres nytårskrudt af.

- Man skal helst undgå steder, hvor der fyres meget fyrværkeri af. Det er her, vi ser den største risiko for lydfobi. Mit råd er derfor at søge væk i nytårsdagene, hvis du bor et sted med mange mennesker, siger Hanne Kølbæk Jørgensen.

På nytårsdag er det vigtigt, at din hund bliver godt og grundigt træt af en god gåtur.

- Tag et sted hen med ro og masser af spændende dufte, hvor du kan gå en lang tur, så din hund bliver træt. Efter turen må du vente med at lufte din hund til nytårsaften er ovre, siger hun.

Rolig ejer giver en rolig hund

Hvis det ikke er en mulighed at komme ud til et stille område, eller hvis uheldet alligevel er ude, og der fyres nytårskrudt af tæt på din hund, er det vigtigt, at du forholder dig i ro.

- Hunde reagerer på, hvordan føreren opfører sig. Hvis du kan se, at din hund bliver bange, skal du roligt og tydeligt vise i dit sprog, at det er helt normalt, siger Hanne Kølbæk Jørgensen og fortsætter:

- Du skal ikke sige ‘min lille stakkels hund’ i et trist toneleje, for så bliver den bekræftet i, at der noget at være bange for.

Hun forklarer, at det kan føles naturstridigt for nogle mennesker, fordi mange gerne vil trøste, hvis nogen er bange.

- Men det er vigtigt, at du forholder dig roligt og opfører dig helt normalt, siger hun.

Byg en hunde-hule, der dufter af dig

Når nytårsaften brager afsted, kan du også hjælpe din hund ved at bygge en tryg hule til den.

Det kan for eksempel være en papkasse med hul i, som du sætter over hundens kurv.

Så har din hund nemlig kun én udgang, den skal holde styr på, og det kan berolige den.

Hunde er sensitive med lugte. Det kan derfor virke beroligende at give din hund et tæppe eller en trøje, der lugter af dig. (Foto: Matthew Henry © Unsplash.com)

- Du kan med fordel putte tæpper og trøjer derind, som du har haft på. Hunde er nemlig meget sensitive med duft, og duften af ejeren kan berolige dem, siger Hanne Kølbæk Jørgensen.

Fido skal trænes op til nytår

Endelig kan du også - med god forberedelse, tålmodighed og en lydfil - træne din hund til at være rolig, når der kommer store brag.

- Du sætter lyd med fyrværkeri på ved lavt lydniveau. Så laver du almindelige øvelser med din hund. Over tid skruer du lidt op for lydene, så hunden vænner sig til lydene. Det mindsker risikoen for, at din hund reagerer negativt på store brag, siger Hanne Køl Jørgensen.

Men det er ikke noget, din hund kan lære på få dage, og derfor er det råd nok også kun et, du kan bruge til nytårsaften næste år.

- Det er en god idé at gå i gang efter sommerferien, og så gøre det et par gange om ugen, som en del af hundens øvrige træning, siger hun.

Store dele af artiklen er en genudgivelse af en artikel, der første gang blev udgivet den 31. december 2018.

FacebookTwitter