Højtalere kan guide fisk tilbage til døde koralrev

Når koralrev bukker under for klimaforandringer, kan fiskene ikke selv finde hjem.

Klovnefisken er en af de arter, der hører naturligt hjemme i koralrevene. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)

Mange af verdens koralrev er truede af klimaforandringer og forurening. Det betyder nemlig, at revene bleges og dør.

I det store rev ved Australiens østkyst, Great Barrier Reef, er skaderne så store, at den australske regering tidligere i år sagde, at udsigterne for revet var 'meget dårlige'.

Når koralrevene bleges og dør, forsvinder de fisk og skaldyr, der normalt bor i dem, i takt med at deres kilde til føde forsvinder.

Men ifølge en ny undersøgelse, foretaget af en række forskere fra England og Australien, kan undervandshøjtalere måske hjælpe med at få livet tilbage til revene. Forskerne satte højtalere ned i vandet ved døde koralrev, og fik højtalerne til at afspille lyden af et sundt koralrev.

Efter et stykke tid havde det døde rev tiltrukket mere en dobbelt så mange fisk, som et dødt rev uden højtalere.

Lars Skou Olsen, der er kurator og teknisk chef på Den Blå Planet, siger, at fisk bruger lyde, når de søger efter mad.

- Fisk lytter og lugter til et koralrev, når det leder efter mad. Men bliver de narret af en højtaler, går det galt. Så der skal mere til end en højtaler, siger han.

Han peger derfor på, at højtalere kan være en del af løsningen de steder, hvor mennesker udsætter ny levende koraller til døde områder.

Koralrev larmer meget

Den nye undersøgelse bygger videre på en opdagelse, som den samme gruppe forskere gjorde tilbage i 2017. Den undersøgelse viste, at netop stilhed i koralrev var skyld i, at unge fisk ikke søgte mod koralrevene, når de var klækket og vokset ud af larvestadiet.

  • Levende koraller kan være en farverig oplevelse. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)
  • På dette billede fra Great Barrier Reef ses det tydeligt, hvad der menes med, at korallerne er bleget. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 2

Ifølge Lars Skou Olsen giver det også god mening, at forskerne bag undersøgelsen er nået frem til det resultat.

De unge fisk er nemlig blevet udklækket langt væk fra koralrevet, men skal efter larvestadiet finde tilbage. Og det gør de altså ved at svømme efter lyden.

- Der er mange, der ikke ved det, men der er rigtig meget larm i et koralrev, og den larm bruger de unge fisk til at navigere efter. Fisk hører faktisk rigtig godt, og lyden rejser både hurtigere og længere i vand, siger han.

Lars Skou Olsen fortæller, at det især er knipse-lignende lyde fra skaldyr, og klovnefisk der 'snakker', som de unge fisk svømmer efter, når de leder efter et sted at slå sig ned.

Undervandslyd er kun en del af løsningen

Koraller lever i et symbiotisk forhold med en type alger, der kaldes zooxantheller. Algerne lever i korallens hud, og korallen får sin næring fra den. Men når temperaturen kommer over 31 grader, udstødes algen fra korallen.

Ifølge Lars Skou Olsen er det derfor især klimaforandringerne, der bærer en stor del af skylden for de døde koralrev. Derfor løser det heller ikke problemet, at man kan lokke flere fisk til revene.

- Men det kan være med til at hjælpe. Nogle steder har man dyrket koraller og sat dem ud, men man har haft svært ved at få livet omkring dem tilbage - i de tilfælde kan det hjælpe, siger han.

Selvom en større tilstedeværelse af fisk ikke er redningen for de afblegede koraller, er der dog håb for de blege koralrev, fortæller Lars Skou Olsen.

- Ved Afrika har man set eksempler på, at zooxanthellerne er blevet udstødt fra korallen. Men så efterfølgende er der kommet en zooxhantel-alge til, der har en højere tolerance for varme. Så hvis man kan dyrke den, kan det måske redde korallerne, siger han.