Hundredvis af ildkugler over Danmark i nat: Her kan du (måske) se vild stjerneregn

Med lidt held kan du gennem huller i skydækket se meteorsværmen Geminiderne i weekenden.

Geminiderne er en af årets største stjerneskudssværme, som kan ses, hvis du kigger mod stjernetegnet Tvillingerne. (© Lærke Kromann)

Stjerneskudssværmen Geminiderne er over os.

Naturens festfyrværkeri kan ses fra den 12. til den 17. december, men det topper i nat omkring midnat.

Og det er en begivenhed, der er værd at opleve. Det fortæller Cecilie Sand Nørholm, der er astrofysiker på Planetarium i København.

- Ved optimale forhold kan man se op til 150 stjerneskud i timen. Og nogle af dem kan være meget kraftige. Dem kalder vi ildkugler, siger hun.

Men weekendens vejr er desværre ikke særlig opløftende: Overskyet med regn og slud. Det fortæller Frank Nielsen, der er vagtchef hos DMI.

- Der skal held til. Men der kan være lokale huller i skydækket. Lørdag aften er der mest håb i Sønderjylland. Ved midnat i Sydsjælland og på Sydhavsøerne. Senere på natten kan du også være heldig på Bornholm, vurderer han.

Han understreger dog, at vejrudsigten endnu er usikker: Det hele kan ændre sig.

- Hvis du er i det nordlige Danmark, ville jeg satse på mandag aften i stedet. Men her er dog mulighed for nogle tynde slørskyer, der kan ødelægge hele showet, siger Frank Nielsen.

Langvarende ildkugler skyldes småsten

Geminiderne skyldes sten og stjernestøv fra asteroiden '3200 Phaethon', der rammer jordens atmosfære.

Derfor er stjerneregnen også en årlig tilbagevendende begivenhed i midten af december.

- Phaethon er en del af et asteroidebælte mellem Mars og Jupiter. Den har en aflang bane, der betyder, at den kommer helt 'inden om' Merkur, som er den inderste planet i solsystemet. Derfor er den også nogle gange kommet tæt ind forbi jordens bane. Og så kan den efterlade småsten og sandkorn.

Og særligt småstenene betyder, at der kan komme kraftige ildkugler, som også varer længere, end stjerneskud normalt gør.

- Det skyldes simpelthen, at det tager længere tid, før de er brændt op i atmosfæren sammenlignet med små sandkorn, siger Cecilie Sand Nørholm.

Månelyset er lidt ’øv’

Selv om vejrguderne skulle være med dig, er der endnu en uheldig faktor, der kan begrænse din oplevelse i år.

For der skal ikke meget lys til at drukne stjerneskud. Især ikke de mindre. Og den 12. december var der fuldmåne. Derfor lyser månen ganske meget i disse dage.

- Det er lidt øv, for når månen er næsten fuld, lyser det faktisk nattehimlen meget op. Og det er ekstra øv, fordi månen netop i denne weekend står over stjernebilledet Tvillingerne.

Geminiderne udspringer fra stjernebilledet Tvillingerne (også kaldet Gemini).

Derfor er det altså særlig uheldigt, at der netop er meget lys lige der. Alligevel mener Cecilie Sand Nørholm, at det er værd at give Geminiderne en chance, hvis der bliver huller i skydækket.

- Du skal ikke forvente at se 150 stjerneskud i timen under de her forhold. Men stjerneskuddene kommer over hele himlen, så du kan stadig få en oplevelse, vurderer hun.